Unettoman keksit
8.2.2010 14.23
Saara Törmä
Kun yöunet jäävät vähäisiksi, leivo energiaa tuovia keksejä. Muhkeat keksit ovat paitsi herkullisia, myös lähestulkoon terveellisiä.
- 3 ½ dl vehnäjauhoja
- 3 ½ dl kaurahiutale-kauralesesekoitusta tai kaurahiutaleita
- 2 dl hedelmäsokeria
- 1 ½ dl saksanpähkinöitä rouhittuna
- 100 g tummaa suklaata (70%) paloiteltuna
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl kanelia
- ½ tl suolaa
- 2 dl rypsiöljyä
- ½ dl kasvis- tai luomumaitoa
- Mittaa kulhoon kaikki aineet lukuunottamatta öljyä ja maitoa. Sekoita.
- Kaada joukkoon öljy ja maito ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Puristele taikinasta pingispallon kokoisia palloja.
- Nosta pallot uunipellille leivipaperin päälle ja litistä pallot kekseiksi, joiden paksuus on 1 ½ cm.
- Painele halutessasi keksien pintaan ylimääräisiä suklaapaloja.
- Paista keksejä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes keksit ovat saanet väriä. Älä ylikypsennä, jotta keksit jäävät aavistuksen pehmeiksi.
- Ota keksit uunista ja anna niiden jäähtyä lämpimällä pellillä. Keksit jatkavat kypsymistään vielä tässä vaiheessa.
Ylimääräiset keksit säilyvät parhaiten rasiassa, jääkaapissa. Voit halutessasi lämmittää keksit pikaisesti tarjolle mikroaaltouunissa, kymmenen sekunnin lämmitys riittää. Kokeile lisätä keksitaikinan joukkoon 1 dl kuivattuja karpaloita.