Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Raha ohjaa ihmistä

31.8.2007 5.50

Elina Grundström

Elina Grundström

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä 2004 Suomi muuttui. Muistan, miten seisoin raitiovaunupysäkillä viemässä pientä tytärtäni viulutunnille. Matti ”Zero” Vanhasen ykköshallitus oli juuri laskenut alkoholiveroa, ja tulos oli selvästi nähtävissä Helsingin Sörnäisissä. Pysäkillä oli huuruinen meininki keskellä päivää: örvellystä, oksentelua, aggressiivisuutta. Tytärtä pelotti.

Kun seuraavalla viikolla palasimme musiikkiopistosta, sama paikka oli kauttaaltaan veressä. Juoppo oli lyönyt toista viinapullolla päähän. Lapsi ei uskaltanut tulla koko ratikkapysäkille. Menimme bussilla.

Etteikö muka verotuksella voi vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen!

Raha on ohjauskeinoista tehokkaimpia, mutta Vanhasen ykköshallitus ei siihen uskonut. Viinaveroa laskettiin surutta, jotta valtion tulot eivät vaarantuneet Viron-tuonnin vuoksi. Hallitus ei myöskään edes yrittänyt ohjata kansalaisia energiaveroilla. Valtiovarainministeri Eero Heinäluomalle verotus oli ennen kaikkea suhdanne- ja sosiaalipoliittinen väline. Hänen kaudellaan yksityisautoilu ja kotien energiankulutus kasvoivat voimakkaasti.

Tällä kertaa pääministeri on sama kuin viimeksi, mutta valtiovarainministeri on vaihtunut. Viime kevään hallitusneuvotteluissa verotusta käsittelevä työryhmä keskusteli kuulemma ensimmäistä kertaa ilmastoasioista eikä vain valtiontaloudesta.

Tänään päättyvästä budjettiriihestä pulahtaa esiin uusia energiaveroja. Ne käynnistävät todennäköisesti kiistelyn sitä, kohdentuvatko verot juuri oikeisiin energiamuotoihin. Tärkeintä on kuitenkin se, että verotuksen voima myönnetään ja sitä kehitetään vähitellen oikean suuntaan.

Viinaveron korotuskin näyttää tätä kirjoittaessa varmalta. Ehkä tyttäreni voi tulevaisuudessa kulkea harrastuksiinsa rauhassa ja raitiovaunulla.




Viite