Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natalia Baer

Junalla kouluun. Cristoffer Strandberg, Carolina Runeberg, Sofia Henriksson ja Ebba Strandberg käyvät lukiota Etelä-Haagassa. Natalia Baer

Junalla kouluun. Cristoffer Strandberg, Carolina Runeberg, Sofia Henriksson ja Ebba Strandberg käyvät lukiota Etelä-Haagassa.

Pieniä lukioita uhkaa lakkautus

17.8.2007 5.57

Laura J. Rantanen

Lukioiden lakkauttaminen uhkaa perusopetuksen tulevaisuutta pienillä paikkakunnilla, sillä monilla paikkakunnilla lukiokoulutus on tiiviisti perusopetuksen yhteydessä. Kunnissa halutaankin pitää viimeiseen asti kiinni omasta lukiosta.

Usein peruskoulun ja lukion kiinteistö, opettajat ja opetusvälineet ovat yhteisiä. Jos kunta päättää lakkauttaa lukion, myös yläkoulun opetusta joudutaan arvioimaan uudelleen.

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Lieselotte Eskelisen mukaan asia on ajankohtainen monella paikkakunnalla.

”Yläkoulun opetus ja aineenopettajien tulevaisuus on epävarma kunnissa, joissa lukio siirtyy pois perusopetuksen yhteydestä”, Eskelinen sanoo.

Eskelisen mukaan oma lukio on myös vetovoimakysymys. Kunnan voi olla hankala houkutella koulutettuja ihmisiä asukkaikseen, jos he tietävät ettei lapsille ole lukiota lähellä.


Nuorisoikäluokkien pieneneminen ja kuntien kireä talous pakottavat supistamaan lukioverkkoa.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä kunnat joutuvat miettimään, miten kuntalaisille voitaisiin taata laadukas lukiokoulutus. Verkostoituminen ja yhteistyö muiden lukioiden kanssa on usein ainoa vaihtoehto.

”Kyse on lukiokoulutuksen saatavuudesta ja tasa-arvosta. Yhteistyöllä varmistetaan laadukas lukiokoulutus kaikille. Verkostoitumalla pienet lukiot pystyvät tarjoamaan opiskelijoille samanlaisen kurssipaletin kuin isotkin lukiot”, Lieselotte Eskelinen sanoo.

Isoissa kaupungeissa on onnistuttu yhdistämään pieniä lukioita suuremmiksi, mutta taajama-alueiden ulkopuolella yhdistäminen on pitkien välimatkojen takia vaikeaa. Kuntaliiton mielestä nuorten opiskelijoiden tulisi voida käydä lukiota kotoa käsin.

”Joukkoliikenne ei toimi kaikkialla yhtä hyvin kuin Helsingissä”, Eskelinen perustelee.


Pienten lukioiden
yhdistämistä hidastaa epävarmuus valtionosuusuudistuksen aikataulusta.

Jos kunnassa on alle 200 lukio-opiskelijaa, se saa korotettua valtionosuutta. Tähän asti pienten lukioiden hallinnollinen yhdistäminen on poistanut korotuksen, mikä merkitsee isoa menetystä kunnille.

Hallitusohjelmaan on nyt kirjattu, että pienten lukioiden lisä säilyy niiden hallinnollisissa yhdistämisissä ja kuntaliitoksissa.

Kuntaliitto vaatii, että uudistus tulisi voimaan jo ensi vuoden alusta. Asiasta päätetään syksyn aikana.




Viite