Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
10.12.2009 10.45
Vähennä itse ensin. Tällaiseen väittelyyn Kiina ja Yhdysvallat ovat päätyneet ensimmäisen ilmastoneuvotteluviikon aikana Kööpenhaminassa. Molemmat kärttävät toisiltaan suurempia päästövähennyslukuja.
Suurempia päästövähennyksiä vaatii myös kansainvälinen Maan ystävät, joka torstaiaamuna kehotti EU:ta nostamaan päästövähennystavoitettaan nykyisestä 20 prosentista 40 prosenttiin.
Neuvottelukeskus Bella Centerin ulkopuolella Maan ystävien ilmapalloista ja banderolleista rakennettu Up your targets -installaatio kannusti EU:ta parempaan suoritukseen.
"Afrikan maat ovat haavoittuvimpia ilmastonmuutoksen seurauksille, vaikka ovat vaikuttaneet ilmastoon vähiten. Me afrikkalaiset vaadimme vähintään 40 prosentin päästövähennyksiä Euroopassa ja muissa kehittyneissä maissa, jotka ovat vaurastuneet kasvihuonekaasuja päästämällä" sanoo Nnimmo Bassey, kansainvälisen Maan ystävien puheenjohtaja järjestön tiedotteessa.
Kiina ja Yhdysvallat nokittelivat jo keskiviikkona toisiaan ja korostivat, ettei sopimusta saada aikaan ilman toisen maan kovempia tarjouksia.
Kiinan valtuuskunnan johtaja Su Wei totesi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa Kööpenhaminassa, että Yhdysvaltojen lisäksi myöskään EU ja Japani eivät ole tehneet tarpeeksi hyvää tarjousta päästöjen vähentämiseksi vuoteen 2020 mennessä.
Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ilmastolähettiläs Todd Stern torjui Kiinan kritiikin keskiviikkona ja totesi, että Kiinan omat päästöt kasvavat koko ajan dramaattisesti.
Kiinan ja Yhdysvaltojen nokitellessa toisiaan, kehitysmaiden ryhmä repesi keskiviikkona kahtia. Pienet saarivaltiot ja köyhimmät Afrikan maat vaativat nyt laillisesti sitovaa sopimusta, joka rajoittaisi maapallon lämpenemisen 1,5 asteeseen. Nyt neuvotteluissa tavoitellaan lämpenemisen rajoittamista 2 asteeseen.
BBC:n mukaan ehdotusta vastustivat kehitysmaaryhmästä muun muassa Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka, jotka pelkäävät ehdotuksen vahingoittavan niiden taloudellista kehitystä.
ilmastonneuvottelut 
Tweet