Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Yes in my backyard! Muutos lähtee omalta kotipihalta, uskoo Suomeen rantautuneen ekoverkoston Siirtymäliikkeen puuhamies Jupiter Cormier.
19.11.2009 15.46
Maailmalla nopeasti kasvava kansalaisverkosto Siirtymäliike leviää Suomeen. Huomenna lauantaina pidettävässä tiedotustilaisuudessa liike värvää helsinkiläisiä aloittamaan maailmanparannuksen omalta kotipihaltaan.
Siirtymäliikkeessä kaupunginosan tai paikkakunnan aktiivit yrittävät tehdä lähialueestaan ympäristöystävällisemmän ja vähemmän öljystä riippuvaisen.
Taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta ja öljynhinnan rajusta noususta, mutta mitään uhkakuvia ei ole tarkoitus maalata.
”Haluamme inspiroida ihmisiä ja tutustuttaa heitä toisiinsa. Tarkoitus on, ettei tästä lauantain tapaamisesta jää masentunut olo, vaan pikemminkin innostunut”, liikkeen puuhamies Jupiter Cormier kertoo.
Vastikään Helsinkiin muuttanut Cormier törmäsi liikkeeseen opiskellessaan Englannissa.
Suomessa on jo nyt joukko myönteisen esimerkin voimaan nojaavia liikkeitä, kuten ympäristöjärjestö Dodo ja ajatushautomo Demos Helsinki.
Cormierin mukaan Siirtymäliike eroaa näistä matalalla osallistumiskynnyksellä, asuinalueella tapahtuvalla toiminnallaan ja esittämällä asiat mahdollisimman ymmärrettävästi.
Siirtymäliikkeen ajatus on, että asiat kannattaa hoitaa mahdollisimman paikallisesti. Esimerkiksi ruoka ja energia tuotetaan siellä, missä niitä käytetään. Liikkeen syntykodissa, Englannin Totnesissa, on jopa oma valuutta, jotta asukkaat käyttävät rahansa paikallisiin palveluihin.
Siirtymäliikkeen nimi on suora käännös englantilaisesta esikuvastaan Transition Townista. Vuonna 2006 perustetun liikkeen toiminta on levinnyt ympäri maailmaa. Esimerkiksi Ruotsissa toiminta on puolessa vuodessa käynnistynyt yli 20 paikkakunnalla.
Suomalaisjärjestäjät toivovat näkevänsä jo ensi keväänä esimerkiksi Helsingin Kumpulassa liikkeen mallin mukaan toimivan yhteisön.
”Kumpulalaiset ovat ennenkin vieneet asioita yhteisvoimin eteenpäin. Alueelle sopisi mainiosti yhteisesti hoidettavia ruokapuutarhoja ja kompostivessoja”, Cormier kertoo.
Toistaiseksi Suomen toiminta ei saa vielä mitään ulkopuolista rahoitusta, mutta Cormier on optimistinen.
”Uskon tällaisen hankkeen saavan helposti rahaa esimerkiksi maaseudun kehittämisrahastoista tai ekologisuutta edistävistä rahastoista.”
Siirtymäliike Helsingin tiedotustilaisuus 21.11. klo 13–16 Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa, Topeliuksenkatu 6, Helsinki.
kansalaisjärjestöt 
Tweet