Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
10.8.2007 5.56
…
Suomi 4 MW (+4,9 %)
Tuulivoima kasvoi viime vuonna maailmanlaajuisesti 26 prosenttia edellisvuodesta: uutta tuulivoimalatuotantoa rakennettiin 15 200 megawattia.
Kansainvälisen tutkimuslaitoksen World Watchin mukaan uudet tuulivoimalat tuottavat sähköä niin paljon, että se korvaa 23 keskikokoisen yhdysvaltalaisen hiilivoimalan tuotannon. Hiilidioksidipäästöjä jää näin syntymättä vuosittain noin 43 miljoonaa tonnia, eli yhtä paljon kuin 8 miljoonaa henkilöautoa tupruttaa vuodessa.
Maailmanlaajuisesta kasvusta huolimatta Suomessa ollaan tuulivoiman suhteen pohjalla: tuulivoima kasvoi viime vuonna vain 4,9 prosenttia, eli neljä megawattia. Tänä vuonna megawatteja kertyy kymmenkertaisesti siksi, että nyt rakennetaan tuulivoimaloita, joiden rakentamispäätös on tehty aikoja sitten.
Suomessa on useiden satojen megawattien verran toteutumistaan odottavia tuulivoimalahankkeita. Niiden arvellaan toteutuvan, jos nykyinen tukipolitiikka muuttuu ja tuulivoima saa syöttötariffin. Se tarkoittaa, että tuulivoiman tuottajalle taataan energiasta tietty takuuhinta. Nyt takuuhinnan saavat Suomessa vain energiaturpeen ja ensi vuoden alusta myös biokaasun tuottajat.
Hallitusneuvotteluissa yritettiin sopia biokaasun lisäksi tuulivoiman syöttötariffista, mutta useiden satojen uusien tuulimegawattien tulo ilmeisesti pelästytti. Tuulivoiman syöttötariffia vastusti erityisesti kokoomuksen ydinvoimasiipi.
Ensi vuonna valmistuu ympäristövaikutusten arviointi kahdesta suuresta merituulipuistosuunnitelmasta. Tuulivoimayritys WPD Finland suunnittelee 400 megawatin tuulipuistoa Suurhiekan matalikolle, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä rannikolta Iin edustalla. Yrityksen toinen hanke on 500–600 megawatin merituulipuisto Korsnäsin edustalle. Jos hankkeet toteutuvat, ne vastaavat runsaasta neljästä prosentista maan kokonaissähköntarpeesta.
Äskettäin Suomeen perustettu WPD Finland kuuluu WPD-konserniin, yhteen Euroopan johtavista tuulivoimayrityksistä.
”Olemme aloittaneet isojen hankkeiden valmistelun sillä mielellä, että niiden valmistelu vie vuosia. Meillä on siis aikaa odottaa tukipolitiikan muuttumista”, sanoo WPD Finlandin toimitusjohtaja Esa Holttinen.
Nykyisellä tukipolitiikalla WPD:n hankkeet eivät toteudu. Yritys kuitenkin luottaa siihen, että suomalaisen tukipolitiikan on pakko muuttua.
”Suomi ei voi olla ainoa kummajainen EU:ssa, joka tukee tuulienergiaa kertaluontoisilla teknologiademonstraatiotuilla. Niillä pystyy yhtenä vuonna rakentamaan maksimissaan vain noin 10–15 megawattia tuulivoimaa”, Holttinen sanoo.
Tweet