Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
Ihmeliha! Broileri tulee eteläamerikkalaiselta FarmVillen facebook-virtuaalitilalta, jossa kanat viihtyvät luonnollisissa keskitysleirinkaltaisissa oloissa.
9.10.2009
Maustetun lihan saa myydä kertomatta, että se on pakastettu ja sulatettu.
Nimimerkki ”Mietityttää tämä lihansyönti” kysyy: Ostin kaupasta Poutun broilerinfileitä. Kotona huomasin, että ne olivat peräisin Brasiliasta, mikä ei ilahduttanut. Onko ne tuotu tänne pakasteena? Eikö siitä pitäisi olla ilmoitus pakkauksessa, jos liha on välillä pakastettu?
Eno vastaa: Valveutuneen kuluttajan ensi tehtäviä on olla hereillä kaupassa. Eli kannattaa lukea, mitä pakkauksissa sanotaan.
Ikävä kyllä kaikkea ei sanota, ja rivinvälitkin on syynättävä. Brasilialainen broisku tosiaan matkaa suomalaisten kuluttajien kuolaavia kitoja kohti pakasteena, minkä voi päätellä maiden välisestä etäisyydestäkin. Miksi pakastamisesta ei sitten kerrota?
Syy on yksinkertainen: Lain mukaan ei tarvitse. Pakastuksesta ja uudelleen sulatuksesta pitää ilmoittaa vain, jos liha on käsittelemätöntä.
Brasilialaiset broilerinfileet on suolattu, ja niihin on lisätty happamuudensäätö- ja stabilointiaineita. Tämä tekee tuotteesta lain silmissä jalostetun. Sama koskee joulukinkkuja: ne ovat yleensä käyneet pakkasessa ennen suolaamistaan.
Siipikarjan osalta tällaiseen käytäntöön on kuitenkin tulossa stoppi. EU on kieltänyt koko proseduurin uudessa säädöksessään, joka tulee voimaan huhtikuun alussa. Possua ja nautaa saa edelleen myydä sulatettuna.
Toistaiseksi asiakkaan on siis lupa epäillä, että liha on käynyt pakkasessa aina, kun se myydään maustettuna tai käsiteltynä.
Etenkin lihan sesonkiaikoina, kuten kesän grillikautena, osa lihasta on teurastettu aiemmin ja varastoitu pakasteena, muuten kysyntää ei voitaisi tyydyttää. Se on niin kauheaa tuo lihanhimo.
Tweet