Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natalia Baer

Melinda mäki työvoimatoimistossa etsimässä työtä.
Vuokralle! Uutta työtä Helsingin työvoimatoimistossa Kampissa etsivä Melinda Mäki, 23, olisi valmis tekemään vuokratyötä. ”Mitä kavereilta kuulee, niin ei se ihan kamalaa ole”, hän sanoo. Natalia Baer

Vuokralle! Uutta työtä Helsingin työvoimatoimistossa Kampissa etsivä Melinda Mäki, 23, olisi valmis tekemään vuokratyötä. ”Mitä kavereilta kuulee, niin ei se ihan kamalaa ole”, hän sanoo.

Yhä useampi työtön määrätään vuokratyöhön

10.8.2007 5.58

Taina Ahtela

Yhä useampi työnhakija ohjataan työvoimatoimistosta vuokratyöhön. Työvoimatoimistoille ilmoitetuista työpaikoista jo lähes viidennes on vuokratyötä. Työministeriön mukaan paikkojen määrä on muutamassa vuodessa lähes kaksinkertaistunut.

Työministeriön toukokuussa uusiman ohjeistuksen mukaan työnhakijoita voidaan määrätä paitsi vuokratyöfirmoihin, myös osa-aikaiseen työhön ja tietyin rajoituksin oman työssäkäyntialueen ulkopuolelle.

”Tämä on ollut käytäntö jo pitkään, hajallaan ollut ohjeistus vain koottiin nyt yhteen”, kertoo ylitarkastaja Liisa Ampio työministeriöstä.

Ohjeistuksella työministeriö haluaa yhtenäistää eri puolilla maata vaihtelevat käytännöt. Lisäksi halutaan tehostaa työnvälitystä.

”Kun työtä on, sitä tarjotaan. Tämä on laman jäljiltä ehkä hieman hämärtynyt. Työvoimatoimistoissa on saatettu puhua enemmän työttömyysturvasta kuin itse työnhausta.”


Työvoimatoimisto voi määrätä työnhakijan vuokratyöhön, kun sen tiedossa on todellinen työnantaja, työnkuva ja palkkatiedot. Vuokrafirman työntekijärekisteriin hakijaa ei määrätä.

”Kun on pula työvoimasta, työnantajat yrittävät kaikkensa: ilmoittavat paikan vuokrafirmalle ja työvoimatoimistoon”, Ampio sanoo.

Vuokratyön käyttö yksityissektorilla on lähes tuplaantunut 2000-luvulla. Elinkeinoelämän keskusliiton viime syksynä tekemän tiedustelun mukaan vuokratyövoiman määrä oli 2,6 prosenttia yritysten henkilöstöstä. Vuokratyövoiman käyttöä lisää paitsi työvoimapula, myös työelämän kiristyvät jousto- ja tehokkuusvaatimukset.

”Työvoiman ulkoistamisella haetaan säästöjä. Vuokratyön käyttö on yleistynyt viime vuosina erityisesti talonrakennuksessa ja teollisuudessa”, sanoo erikoistutkija Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.


Työnhakijat suhtautuvat vuokratyöhön eri tavoin. ”Vuokratyöyrityksiä on monenlaisia, eikä niiden maine ole paras mahdollinen. Joillakin on huonoja kokemuksia, toiset eivät muuta työtä tekisikään”, Ampio sanoo.

Moni haluaa esimerkiksi opintojen takia tehdä määräaikaista työtä. Työhallinnossa katsotaan, että vuokra- ja osa-aikatyö ovat portteja vakityöhön.

”Arviolta 15 prosenttia työllistyy vuokratyöpaikalleen pysyvästi”, kertoo toimialapäällikkö Jouni Valtonen Helsingin työvoimatoimiston Henkilöstövuokrauksesta. Työvoimahallinnolla on oma henkilöstövuokrausyritys kuudella paikkakunnalla.

Viime vuosina vilkkaana käynyt pätkätyökeskustelu on viime aikoina hiljennyt. Tilastokeskuksen ja työvoimahallinnon tilastojen mukaan vakituisten paikkojen osuus on kasvussa. Samaan aikaan kuitenkin osa-aikaiset työsuhteet ovat lisääntyneet. Prekariaattiliikkeessä toiminut Tapio Laakso ei usko, että noususuhdanne olisi poistanut silpputyöongelmia.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ennusti heinäkuun lopulla Kansan Uutisissa, että vuokratyön ongelmat nousevat syksyllä työmarkkinapöytään.


Lisää aiheesta:



Viite