Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Mikeal Pettersson.
Kilpailija. STT:n Mika Pettersson odottaa innolla EU-komission päätöstä Ylen toiminnasta.Mikael Ahlfors

Kilpailija. STT:n Mika Pettersson odottaa innolla EU-komission päätöstä Ylen toiminnasta.

Taistelu mediarahoista uhkaa STT:n tulevaisuutta

11.9.2009 5.10

Anu-Elina Lehti

Raivokas taistelu hupenevista mediarahoista alkaa saada huvittavia piirteitä. Yleisradion toimitusjohtajan Mikael Jungnerin ja Sanoma Newsin toimarin Mikael Pentikäisen blogi- ja Facebook-nokittelu paljastaa, että media-alan pudotuspeli on alkanut.

Pentikäinen loukkaantui Jungnerin Facebook-kirjoituksesta, jossa tämä väitti Pentikäisen lobanneen Ylen rahoituksen leikkaamista Yle Uutisten 50-vuotisjuhlissa.

Pentikäinen tilitti myöhemmin Sanoma Newsin sisäisessä blogissa, että Pasilan valtakunnassa vieraiden haukkuminen ”näyttää olevan osa etikettiä”.

Sanasodan takana on kotimaisen mediakentän raju ja nopea muutos.Verkkoon siirtyneet uutiset keräävät lukijoita, mutta eivät tuo riittävästi mainostuloja.

Samaan aikaan julkista rahoitusta nauttiva Yle laajentaa verkkotoimintaansa, mikä vaikeuttaa kaupallisen median suunnitelmia muuttaa verkkopalvelujaan maksullisiksi.

Kaupalliset mediat ovat kyräilleet Yleisradiota vihaisesti jo vuodesta 2006, kun se päätti säästösyistä luopua STT:n palveluista.

Ensin Ylen toimittajat jäivät kiinni STT:n uutisten luvattomasta käytöstä. Lopullisesti STT pillastui, kun lupamaksurahoitteinen Yle alkoi jakaa uutisiaan ilmaiseksi kauppakeskusten mainostauluilla ja Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Vastustusta on herättänyt myös kansanedustaja Mika Lintilän (kesk) työryhmän esittämä mediamaksu. Ylen rahoitusta pohtinut ryhmä esittää, että vuonna 2011 televisiomaksu korvataan noin 175 euron mediamaksulla. Maksu ei perustuisi enää television omistamiseen, vaan se määrättäisiin jokaiseen kotitalouteen.

Ylen johto uhkasi tällä viikolla vähentävänsä jopa 300 työpaikkaa, jos kaavailtu mediamaksu ei toteudu.

Talousvaikeuksissa kärvistelevä lehdistö on käynyt yt-neuvotteluja koko kuluvan vuoden, ja nyt on uutistoimisto STT:n vuoro. Päätoimittaja Mika Petterssonin mukaan STT:ssä kartoitetaan nyt säästötarpeita, ja yt-neuvottelut alkavat vielä syyskuun aikana.

”Suomalaisella lehdistöllä on talousongelmia. Totta kai asiakkaiden ongelmat heijastuvat meihinkin”, Pettersson sanoo.

Ylen lisäksi STT:tä kuristaa maakuntalehtien tiivistynyt yhteistyö. Tämän viikon tiistaina Kaleva liittyi Väli-Suomen Median ja Turun Sanomien Helsingin-toimitukseen. Samalla maakuntalehdet sopivat myös yhteisten ulkomaan sivujen tekemisestä.

Edellinen säästökierros STT:llä käytiin vuonna 2006, kun Yle lopetti STT:n palveluiden käyttämisen. Se aiheutti yhtiön kassaan 1,3 miljoonan euron vuosittaisen loven.

Petterssonin mielestä verkon ilmaisista uutisista on syntynyt kummallinen harha, että jutut syntyisivät jossakin ”omituisessa tyhjiössä.”

”STT toimii uutistukkurina. Jos Ylekin tulee uutisten tukkuportaaseen jakamaan julkisin varoin tietoa ilmaiseksi STT:n asiakkaille, kilpailu vääristyy.”

STT pyysi maaliskuussa EU:n komissiota tutkimaan, rikkooko Yleisradio toiminnallaan valtiontukia koskevia säädöksiä. Pettersson arvelee, että EU-komissio määrää Ylen lopettamaan uutisten ilmaisjakelun.

”EU on pitänyt tärkeänä, että julkisen palvelun tehtävät määritellään tarkoin ja niille löydetään riippumaton valvoja. Uskon, että asiat ovat Suomessa vihdoin menossa EU:n edellyttämään suuntaan.”

Entä selviäisikö suomalainen media ilman STT:tä? Petterssonin mielestä kysymys on outo.

”Minun nähdäkseni mediakentän myllerrys ja taantuma eivät poista tällaisen osuuskunnan tarvetta, vaan lisäävät sitä. Yhdessä tekeminen on monella tapaa fiksua, jos puhutaan esimerkiksi valtakunnallisista uutisista.”

Päätoimittajan mielestä ei ole mitään järkeä, että kaikkien medioiden toimittajat istuvat samoissa tiedotustilaisuuksissa ja tapahtumissa niin, että ”päät kolkkaavat”.

”STT toimii hyvin pitkälle niin kuin omistajat haluavat. Tähän mennessä he ovat halunneet, että toimitamme heille uutisia järkevästi ja keskitetysti. Jos STT:tä ei olisi tai se menisi konkurssiin, sillä samalla sekunnilla syntyisi joku toinen uutistoimisto. Uutisten tarve ei poistu mihinkään.”

Suomen tietotoimisto STT

  • Kansallisen uutispalvelun lisäksi STT myy viestintäpalveluita muun muassa yrityksille.
  • Kahdeksan aluetoimitusta Suomessa ja edustus Brysselissä, Pietarissa, Tallinnassa, Tukholmassa ja Washingtonissa.
  • Noin 130 työntekijää, joista 110 toimittajaa.
  • Suurimmat omistajat Alma Media, Sanoma-konserni ja TS-Yhtymä.
  • Konsernin liikevaihto vuonna 2008 oli 14, 2 miljoonaa euroa ja voitto 0,7 miljoonaa euroa.

media 


Lisää aiheesta:



Viite