Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
1.6.2007 5.51
Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti oli hitti toukokuisessa Bonnin ilmastokokouksessa. Sille oli selvä sosiaalinen tilaus, toteaa Suomen pääneuvottelija Outi Berghäll. Näin siksi, että vuoden kuumin ilmastokysymys kuuluu: mitä tapahtuu Kioton pöytäkirjan sitoumuskauden päätyttyä vuonna 2013? Siitä neuvotellaan Balilla joulukuussa.
Raportti luo reunaehtoja ja kiirehtii päätöksiä. Bonnissa todettiin, että kasvihuonekaasupäästöjä on vähennettävä reilusti alle puoleen vuoden 2000 tasosta tämän vuosisadan puoliväliin mennessä. Päästöjen tulee kääntyä laskuun kymmenen viidentoista vuoden kuluessa.
Bonnissa neuvoteltiin vain teollisuusmaiden päästövähennyksistä, mutta myös mukana olleet kehitysmaat hyväksyvät Berghällin mukaan kokouksen lauselmat. Kehitysmaat tietävät, etteivät vain teollisuusmaiden toimet riitä.
Kiinaa moititaan Berghällin mielestä usein turhaan.
”Ei ehkä ole huomattu, että Kiina on poikennut perusuraltaan. Sen päästökehitys olisi huomattavasti rajumpaa, jos ei tiettyjä asioita olisi tehty.”
Kiina on arvioinut, miten ilmastonmuutos vaikuttaa siihen, ja maalta on tulossa kansallinen ilmasto-ohjelma. Viisivuotissuunnitelmassakin päästöjä vähentävät energiatehokkuustavoitteet ovat vahvasti mukana.
Tweet