Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Kepa / STT / Ilkka Hietala
Ei apua. Kepa kampanjoi maaliskuussa riittävien kehitysrahojen sisällyttämisestä budjettikehykseen.
18.8.2009 8.59
Suomen hallitus suunnittelee rajuja leikkauksia ensi vuoden kehitysyhteistyömenoihin, varoittaa kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa. Leikkausten arvioidaan olevan jopa 140 miljoonaa euroa.
”Leikkaushuhut ovat shokki. Pannaanko kehitysmaiden köyhät kantamaan vastuu Suomen taloudellisista vaikeuksista?” kysyy puheenjohtaja Gunvor Kronman Kepan tiedotteessa.
Hallitus etsii budjetista 200 miljoonan säästöjä, jotka käytettäisiin työllisyyden tukemiseen. Kepan mielestä on kohtuutonta, että ulkoministeriön hallinnonala, joka vastaa vain noin reilua kahta prosenttia valtion menoista, pannaan pahimmillaan kantamaan kaksi kolmasosaa tarvittavista leikkauksista.
”Kehitysyhteistyön määrärahat ovat olleet nousussa ja myös ensi vuodeksi on suunnitteilla lisäystä, joten siihen varmasti kiinnitetään huomiota ensi viikon budjettiriihessä”, sanoo ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston päällikkö Ritva Koukku-Ronde.
Kepan tietojen mukaan leikkauksia perusteltaisiin nyt EU-maiden kehitysavun minimitavoitteella, jonka mukaan yhteisömaiden tulisi saavuttaa 0,51 prosenttia bruttokansantulosta ensi vuoden aikana. Taantuman takia Suomi saavuttaa tavoitteen suunniteltua pienemmällä summalla, koska kansantalous pienenee.
”Tässä vaiheessa on vaikea sanoa mitään summia, mutta jos 0,51 prosentin rajasta pidetään kiinni, niin se merkitsee huomattavaa määrärahan laskua”, Koukku-Ronde sanoo.
Kepan Kronman muistuttaa, että varsinainen tavoite on kuitenkin 0,7 prosenttia vuoteen 2015 mennessä.
”Nyt tehtävät leikkaukset vaikeuttavat tavoitteen saavuttamista myöhemmin", Kronman varoittaa.
Kepan mukaan hallitus on puuttumassa myös kehitysyhteistyön laskentaperusteisiin. Kehitysyhteistyöpottiin laskettaisiin jatkossa myös pakolaismenoja, kun aiemmin kehitysavuksi laskettiin vain kehitysmaissa köyhyyden vähentämiseen käytettävät summat.
Juttua on päivitetty klo 15.10.
kehitysyhteistyö 
Tweet