Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Onko harrastaja taiteilija?

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

30.6.2009

Musta baskeri

Koulun liikuntasali on täynnä pienehköjä maalauksia. Valtaosa on esittäviä ja kehystettyjä. Oriveden Opisto juhlii 100-vuotista taivaltaan valtakunnallisella harrastajataiteen näyttelyllä.

Tavoite on ansiokas ja kunnianhimoinen. Suomessa on valtavasti erilaisia seuroja ja työväenopistojen maalauspiirejä, joissa syntyy hurja määrä tauluja vuosittain. Tauluja, jotka ovat suomalaiskotien koristeena varmasti yleisempiä kuin ammattitaiteilijoiden tuotokset ja todennäköisesti jopa yleisempiä kuin niin sanotut toritaulut. Tämä siitä syystä, että yleensä harrastajamaalari on tuttu, hänen aihepiirinsä on tuttu ja teos on ilmainen tai huokea.

Suomessa on kuitenkin hyvin vahva raja ammattitaiteilijoiden ja harrastajien välillä. Heidän ei tahdota sekoittuvan, soppaa ei haluta hämmentää.

Avajaisissa Orivedellä puhui itseoppinut ja sittemmin Kuvataideakatemian rehtorinakin toiminut taiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola. Hän on tunnettu taiteen raja-aitojen kaataja ja oli nytkin vakuuttava sanoissaan. Hänen mukaansa taiteilijan intentiota ei pidä arvottaa taiteilijan statuksen perusteella.

Näin tietysti on. Harmittavan usein kuitenkin tuntuu, että harrastajilla intentio jää puhdetöiden tasolle. Sisäistä viestiä tekemisestä ei tahdo löytyä. Silti maalausharrastuksessa on jotain perin juurin sympaattista.

Toki ongelmana ovat myös näyttelyt. Valtakunnallista harrastajataiteilijoiden teosten katselmusta on pakko kunnioittaa joo laajuutensa takia. Juryttäjillä on ollut mahdoton urakka.

Herää silti kysymys, miksei näyttelyä ole ennemmin kuratoitu. Mukaan olisi kutsuttu esimerkiksi kolmekymmentä kiinnostavaksi harrastajaksi tiedettyä tekijää eri puolelta Suomea. Heiltä olisi laitettu esille useampia teoksia ja näyttelytilaksi olisi organisoitu muutenkin taidenäyttelytilana toimiva paikka.

Kun ITE-taidetta esitellään, näyttelyt ovat yleensä kuratoituja ja esillä museoissa. ITE-taiteilijoista valtaosa on miehiä. Harrastajamaalareita ei lasketa ITE-taiteeksi, koska he hakevat oppia erilaisilta kursseilta. He ovat usein naisia. Olisiko tässäkin suhtautumistapojen erossa kyse sukupuolittuneesta katseesta?

Itse väitän, että pystyisin kokoamaan harrastajamaalarien näyttelyn, jonka äärellä moni ITE-näyttely kalpenisi kummasti.

Valtakunnallinen harrastajataiteen näyttely on esillä Orivden Keskuskoululla (Koulutie 20) 2.8. saakka ti-pe 13-19 ja la-su 13-18.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.





Viite