Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Rangaistuspalvelus?

18.5.2007 5.55

Lena Björklund

Varusmies palvelee yleisimmin kuusi kuukautta. Sellaisesta siviilipalvelumies voi vain unelmoida, vaikka laki uudistuu.

Jaakko Aalto suorittamassa siviilipalvelustaan leikkipuisto Sannassa Helsingissä.
Oho! Jaakko Aalto suorittaa siviilipalvelusta leikkipuisto Sannassa Helsingissä.

Eduskunta uudistaa syksyllä siviilipalveluslakia. Palvelusaika todennäköisesti lyhenee, mutta on epävarmaa lyheneekö se niin paljon, että ihmisoikeusjärjestö Amnesty on tyytyväinen. Amnesty pitää Suomen siviilipalveluksen nykyistä kolmentoista kuukauden kestoa rangaistuksenomaisena.

Siviilipalvelusajan lyhentäminen on niin kuuma peruna, että sen pohtiminen jätettiin pois lain uudistamista pohtineen työministeriön työryhmän tehtävistä.

Työryhmä kuitenkin toteaa, että palvelusaika säilynee ennallaan. Se jaksottuu varsinaiseen palvelusaikaan, joka on kaksitoista kuukautta, ja enintään noin kuukauden mittaiseen kertausjaksoon. Tämä on Amnestyn mielestä rangaistuksenomaista.

”Palvelusaika olisi kaksinkertainen suhteessa yleisimpään varusmiespalvelusaikaan”, Amnestyn Suomen osaston varapuheenjohtaja Thomas Hackman sanoo. Yleisin – ja lyhin – asepalvelusaika Suomessa on kuusi kuukautta.


Työministeriö on
esittänyt yhdentoista kuukauden siviilipalvelusaikaa ja korkeintaan noin kuukauden kertausjaksoa. Esitys tyydyttäisi Amnestya, vaikka järjestö yleensä pitää rangaistuksenomaisena siviilipalvelusaikaa, joka on yli 50 prosenttia pidempi kuin yleisin varusmiespalvelusaika. Kantaa ei päätetä Suomessa, vaan järjestön päämajassa Lontoossa.

”Amnestyn mukaan siviilipalveluksen pitäisi olla yhdeksän kuukautta, mutta Suomen tapauksessa Amnesty on katsonut, että siviilipalvelus voisi olla yksitoista kuukautta, ilman että se olisi rangaistuksenomainen”, Hackman kertoo.

Hallituspuolueilla on kestosta eri käsityksiä. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Olli Nepponen ei näe mahdollisena, että siviilipalvelusaika olisi lyhyempi kuin kaksitoista kuukautta. Sitä hän pitää jo lyhentämisenä, vaikka siihen tulisi lisäksi kertausjakso. Ja sillekin on ehto.

”Siviilipalvelusta pitää uudistaa niin, että se tuottaa siviilikriisihallintaan ja muuhun kriisin hoitamiseen valmiuksia”, Nepponen sanoo koulutukseen viitaten. Nepponen on sotilasarvoltaan prikaatinkenraali.


Vihreät haluavat lyhentää siviilipalvelusajan rangaistuksenomaista kestoa, kiteyttää vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori. Kertausjakso tuntuu hänestä sekä epäselvältä että turhalta. Samaa mieltä on vihreiden puoluehallitus.

Sumuvuori toimi ennen kansanedustajuuttaan rauhanjärjestö Sadankomitean pääsihteerinä. Hän pitäisi henkilökohtaisesti reiluimpana kahdeksan kuukauden mittaista siviilipalvelusta eli keskimääräisen varusmiespalvelun kestoa.

”Silloin se kokonaisaika minkä ihminen on poissa opiskelusta tai työelämästä, olisi suhteellisesti sama kaikilla.”

Sumuvuori kuitenkin tyytyy myös yhteentoista kuukauteen.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Juha Korkeaoja ei halunnut ottaa uudistettavaan siviilipalveluslakiin kantaa tässä vaiheessa.




Viite