Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Tiina Jutila / Vihreät
Allekirjoittaja. Muun muassa Heidi Hautala vaatii lisää vaihtoehtoja.
11.5.2009 8.54
Porvarihallituksen yksitotiset toimintatavat ja vihreiden ikävä vasemmiston luo siivittivät vihreitä kansanedustajia mukaan Vapaus valita toisin -vetoomukseen.
Hyvinvointivaltiota, tasa-arvoa ja avointa poliittista keskustelua puolustava vetoomus julkaistiin vappuna Helsingin Sanomissa.
Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kansanedustajien lisäksi vetoomuksessa on mukana lukuisia kansalaisjärjestö-, kulttuuri- ja tiedepiirien vaikuttajia.
Allekirjoittajia ovat muun muassa kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd), Paavo Arhinmäki (vas) ja Heidi Hautala (vihr) sekä Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson ja ohjaaja-tuottaja Aleksi Bardy.
Miksi vihreät kansanedustajat kritisoivat nykypolitiikkaa, vaikka puolue istuu hallituksessa päätöksiä tekemässä?
”Hyvinvointiyhteiskunnan muutos on alkanut noin kaksikymmentä vuotta sitten, ja jokainen hallitus on sille halukkaasti antautunut. Myös demareissa on ollut vallalla kilpailuun vannomisen ideologia heidän ollessaan pääministeripuolueena”, Heidi Hautala sanoo.
Hautalan mukaan porukan tavoitteena on pohtia Suomen ja maailman tulevaisuutta ilman hallitus–oppositio-asetelman painolastia. Samalla halutaan madaltaa puolueiden ja kansalaisjärjestöjen välisiä raja-aitoja.
Vetoomus on myös kutsu kesäkuun 13. päivä pidettävään avoimeen keskustelufoorumiin.
”Mielestäni tämä on hyvä aloite, koska siinä katsotaan vaalikausien ylitse”, Hautala sanoo.
Hänen mukaansa hallitus–oppositio-asetelma on erottanut vihreät vapaamielisestä vasemmistosta, johon hän laskee muun muassa Erkki Tuomiojan ja Minna Sirnön.
”Vapamielisellä, vihertävällä vasemmistolla on paljon yhteistä, eikä meidän pidä antaa nykyisen asetelman riitauttaa itseämme ja lopettaa yhteistyötämme”, Hautala sanoo.
Matti Vanhasen toisen hallituksen lopputaipaleesta tulee poliittisesti kuluttava. Sdp:n entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma arvioi vappupuheessaan, että nykyinen hallituspohja on vanhentunut ja väsähtänyt ennätysajassa.
Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen on puolestaan arvellut, että keskustan kannatuksen hiipuessa kulisseissa raivataan jo tietä seuraavalle sinipunahallitukselle.
Onko vihreiden osallistuminen vetoomukseen hätähuuto nykyhallituksen junnaavia toimintatapoja vastaan?
”On tietysti ollut vähän sellaista ilmaa, että hallituspolitiikan elitismi on ollut aika näkyvää. Pääministeri ei suosi valmisteilla olevista asioista käytävää keskustelua. Mutta aikakausien saatossa syntejä löytyy tietysti jokaisesta hallituskokoonpanosta”, Hautala sanoo.
vihreät 
Tweet