Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
27.4.2009 14.16
Traktorin renkaita, tuulivoimaloita, kännykkämaksuja. Marja Rislakki työskentelee suurlähettiläänä EU:n pysyvien edustajien komiteassa. Hänen on osattava perehtyä asiaan kuin asiaan nopeasti ja tehokkaasti.
Rislakin vastuulla on valvoa, että Suomen etu otetaan huomioon, kun neuvosto päättää lainsäädännöstä.
Käytännössä se tapahtuu näin: komissio antaa neuvostolle ja parlamentille direktiiviesityksen, josta kumpikin neuvottelee ensin tahollaan ja sitten keskenään.
Neuvostoon on koottu jäsenmaiden hallituksia edustava pysyvä joukko, jota kutsutaan nimillä Coreper I ja II. Nämä ihmiset etsivät asioihin mahdollisimman laajan sovun etukäteen, jolloin neuvoston tavatessa ministerien tarvitsee parhaimmillaan vain allekirjoittaa valmiiksi neuvoteltu kompromissi.
”Pyrimme ainakin rajoittamaan ongelmat niin suppeiksi, että ministereiden on helppo löytää niihin ratkaisu.”
Käytännössä Rislakki ja hänen kollegansa, suurlähettiläs Jan Store, ovat yhtä kuin Suomen hallitus EU:ssa.
Rislakki vastaa kaikista muista asioista paitsi puolustukseen, ulkosuhteisiin, rahoitukseen ja talouteen liittyvistä kysymyksistä sekä oikeus- ja sisäministeriöiden hallinnonalasta.
Se on melkoinen vallan paikka.
”Tavallaan, koska Coreper on ylin päättävä virkamieselin. Toimimme kuitenkin tiiviissä yhteistyössä Suomen hallituksen kanssa. Jokaiseen kokoukseen tulee ohjeet Suomesta, ja tiimini kolmekymmentä virkamiestä ovat suorassa yhteydessä helsinkiläisiin kollegoihinsa”, Rislakki kertoo.
Toisaalta Rislakki pystyy neuvomaan hallitusta siitä, mikä kannattaa ja mikä ei. Hän on jatkuvasti EU:n neuvottelutilanteen tasalla. Suomen pelivara riippuu myös Rislakin yhteyksistä muiden maiden Coreper-edustajiin.
”Voin pyytää, että tuetteko meitä, jos tämä juttu ei ole teille niin tärkeä kuin meille. Kukaan ei pysty edistämään asioita yksinään. Päätökset tehdään yhdessä ja määräenemmistöllä. Äänestyksessä tarvitsemme taaksemme myös muita maita, mieluusti muutamia suuriakin jäsenmaita.”
Joskus käy niin, ettei Helsingistä tullut ohje kerro kaikkea, vaan päätös on tehtävä itse – tai pyydettävä tutkimusvarauma.
”Silloin puheenjohtaja tietää, että meidän pitää vielä neuvotella asiasta kotimaan kanssa.”
Neljännesvuosisadan diplomaattina toiminutta Rislakkia kiehtoo EU-työssä tuloksellisuus, se että konkreettisia ratkaisuja saadaan aikaiseksi.
”Täällä päätetään isoista asioista, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämään, eli ei todellakaan mistään kurkun käyryydestä.”
EU-työ on palkitsevaa mutta intensiivistä. Viime syksyn Rislakki sanoo olleensa ”naimisissa” ilmastopaketin kanssa, kokoukset venyivät aamuyöhön.
Muiden Coreper-edustajien kanssa tulee vietettyä niin paljon aikaa, että ”pakostakin siinä hitsautuu yhteen”. Haastattelupäivän iltana Rislakki on lähdössä illalliselle muiden naisedustajien kanssa.
”Meillä on tällainen Ladies Club”, hän sanoo.
Tweet