Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Komissaarin oikea käsi

Zabou Carrière

Zabou Carrière

27.4.2009 14.12

Taina Tervonen

Timo Pesosen kymmenennen kerroksen työhuoneesta on hulppeat näkymät Brysselin ylle. Tänään ikkunasta näkyy sateinen kaupunki. Työhuone sijaitsee komission neljäsakaraisessa Berlaymont-rakennuksessa, jonka käytäville ulkopuolinen eksyy ilman opasta.

Komissaari Olli Rehnin kabinettipäällikkönä työskentelevälle Pesoselle reitit ovat tuttuja jo kymmenen vuoden takaa. Kun hän saapui ensimmäistä kertaa Brysseliin vuonna 1991, Suomi ei ollut vielä Euroopan unionin jäsen.

”Olimme täällä silloin ikään kuin urkkimassa.”

Nuori virkamies Timo Pesonen oli mukana Suomen jäsenyysneuvotteluissa.

”Se oli jännittävää aikaa, kaikki oli uutta. Siinä oli sellaista pioneerihenkeä, jota ei enää ole.”

Äänessä kuultaa hitunen nostalgiaa.

Nyt Suomi on ollut EU:n jäsen 15 vuotta. ”Nuori mutta etabloitunut jäsenmaa”, luonnehtii Pesonen.

Brysselissä työskentelevien suomalaisten joukko on kasvanut 150:stä useaan tuhanteen. Komissiossakin heitä on töissä satoja. Se on Pesosen mukaan kelpo määrä väkilukuun nähden.

”Usein kuulee sanottavan, että olemme EU:ssa jotenkin aliedustettuja, mutta se ei pidä enää paikkaansa.”

Pesosen iloksi Suomessa on ymmärretty, että EU:n päätöksentekoon voi ja pitää vaikuttaa jo siinä vaiheessa, kun komissio valmistelee esitystä.

”Esimerkiksi ilmastopaketin synnyttämisessä suomalaiset olivat hyvin aktiivisia. Aikaisemmin yhteydenotot saattoivat tulla ihan viime hetkellä.”

Vaikka suomalainen komissaari ei edusta komissiossa omaa maataan tai puoluettaan, hänen esikuntansa seuraa kotimaan näkemyksiä ja tuo niitä esille.

”On tärkeää, että komissio pystyy jo asioiden valmisteluvaiheessa tekemään kompromisseja, jotka ovat lähellä sitä, minkä jäsenmaat voivat hyväksyä. Aikaisemmin komissiolta odotettin radikaalimpia esityksiä, mutta se ei ole enää mahdollista 27 jäsenmaan EU:ssa.”

Suomalaiset voisivat olla aktiivisempiakin. Pesonen siteeraa vanhaa EU-vitsiä: ennen kokouksen alkua muut supattelevat pienissä ryhmissä, mutta suomalainen istuu jo nimikylttinsä takana selaamassa muistiinpanojaan.

”Emmehän me luonteellemme mitään voi”, hän hymähtää.

Pesonen luonnehtii tehtäävänsä poliittisen valtiosihteerin työksi. Käytännössä se tarkoittaa puheiden ideointia, tiimien koordinointia ja komissaarin aikataulun järjestämistä.

”Siis ei mitään glamouria”, hän naurahtaa.

Kesäkuun eurovaalit kiinnostavat Pesosta erityisesti, koska Heidi Hautala (vihr) on ehdokkaana.

”Ensimmäisinä jäsenyysvuosina meillä oli Olli Rehnin ja Hautalan kanssa Franklin-kerho.”

Kerho kokoontui säännöllisesti Franklin-kadun pizzeriaan keskustelemaan Suomen roolista Euroopan unionissa. Välillä jokainen heistä palasi töihin kotimaahan.

”Nyt jännään, pääseekö kerho kokoontumaan jälleen täysimääräisenä”, Pesonen sanoo.


Lisää aiheesta:



Viite