Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
20.4.2009
Venäjä ilmoitti viime viikolla lopettavansa kymmenen vuotta kestäneen ”terrorismin vastaisen operaationsa” Tšetšeniassa. Kapinalliset on tuhottu ja tasavallassa kaikki hyvin.
Muutama vuosi sitten Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov – pommi-iskussa kuolleen edellisen presidentin Ahmad Kadyrovin poika – puolestaan kertoi tasavallan avautuvan turisteille vuoteen 2008 mennessä.
Vaikuttaa siltä, että nyt on erinomainen hetki pakata laukut ja lähteä Tšetšeniaan.
Reipashenkinen tutustumismatka Tšetšeniaan on kuitenkin edelleen helpommin sanottu kuin tehty. En ole vielä tavannut yhtään paikallista, joka suostuisi matkustamaan alueelle – uutinen terrorismin vastaisen operaation lopettamisesta ei kantoihin vaikuta.
Sama koskee naapuritasavaltaa Ingušiaa, jonne Tšetšenian väkivaltaisuudet ovat levinneet.
Kun kerron haluavani matkustaa Ingušiaan ja Tšetšeniaan, keskustelukumppanien reaktioita on kahdenlaisia: joko huudahdus ”hullu, mitä sinä siellä teet?” tai säälivä katse, joka sanoo ”voi sinua pikkutyttö, sinä et tiedä yhtään mitään”.
Juttelin erään inguušin kanssa tarkoituksenani saada neuvoja matkaa varten. Hän katsoi minua kuin olisin menettänyt järkeni ja sanoi vain: ”Siellä on vaarallista. En itsekään käy siellä enää, vaikka sukuni asuu siellä.”
Jotkut sentään suostuvat antamaan neuvoja Tšetšenian-matkailijoille.
Osta päähuivi ja yli polvien ulottuva hame. Jos et ole vielä kihloissa tai naimisissa, osta itsellesi sormus oikeaan nimettömään. Näin saatat välttää jonkun tšetšeenimusikan vaimoksi joutumisen.
Jos yövyt hotellissa, varaudu viranomaisten vierailuihin. Todennäköisesti kaikki tahot kaupunginjohdosta FSB:hen haluavat kuulustella sinua. Varaudu vastaamaan kysymykseen ”kuinka sinut tänne päästettiin?”
Terrorisminvastaisen operaation lopettaminen Tšetšeniassa on Venäjältä imagotemppu, joka ei todennäköisesti muuta tasavallan tilannetta suuntaan eikä toiseen. Federaation joukkoja jää edelleen alueelle.
Tasavallan asukkaita murhataan ja siepataan edelleen. Eikä turisteilla taida olla mitään asiaa sitä katsomaan.
Saati sitten toimittajilla.
Kirjoittaja oleskelee ja opiskelee Adygejan tasavallan pääkaupungissa Majkopissa, Venäjällä. Lisää Rantasen Kaukasia-blogitekstejä löydät täältä.
Tweet