Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Uusi suunta. Tuulivoima ja muut uusiutuvat jylläävät nyt energiapolitiikassa. SXC

Uusi suunta. Tuulivoima ja muut uusiutuvat jylläävät nyt energiapolitiikassa.

Etelärannan valta murtui energiapolitiikassa

8.4.2009 15.39

Anu-Elina Lehti

Elinkeinoelämän valta suomalaisessa energiapolitiikassa on murtumassa. Ilmastonmuutoksen ongelmat koetaan nyt suuremmiksi kuin halvalla sähköllä saatavat taloudelliset edut.

Hallituksen ilmastopoliittisen asiantuntijan, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) mielestä Suomen energiapolitiikka ei enää tanssi muutaman suuren yrityksen pillin mukaan.

”Selvä linjamuutos on tapahtunut. Ei voida enää tehdä politiikkaa, joka on saneltu Etelärannasta. On tajuttu, ettei metsäteollisuus pidä meitä pystyssä hamaan maailman tappiin asti. Ilmastonmuutos pakottaa muuttamaan linjaa, oli energiateollisuus siitä mitä mieltä tahansa.”

Hallituksen viimeaikaiset päätökset tuulivoiman syöttötariffista, windfall-voittojen verottamisesta ja energiaverojen kiristämisestä ovat olleet energiateollisuudelle vaikeita paloja.

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmän esityksen mukaan tuulivoiman tuotantoa tuetaan ensi vuoden alusta lähtien syöttötariffilla, eli takuuhinnalla.

Teollisuus on lobannut viimeiseen asti syöttötariffeille vaihtoehtoista vihreää sertifikaattijärjestelmää. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen päätti hylätä sertifikaatit, koska yritykset olisivat voineet hankkia niitä investoimalla ulkomaille. Tällöin EU:n Suomelle asettamaa uusiutuvan energian 38 prosentin velvoitetta olisi vaikea saavuttaa.

Työryhmä ehdottaa väliraportissaan, että uudelle tuulivoimalle taataan 83,5 euron hinta megawattitunnilta. Tuen maksavat sähkönkuluttajat.

Syöttötariffeilla halutaan kymmenkertaistaa Suomen tuulivoimakapasiteetti.

Syksyllä ilmestyneessä hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa suositeltiin tuulivoiman kokonaistehon nostamista 143 megawatista 2000 megawattiin vuoteen 2020 mennessä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkaisi tällä viikolla kitkerän tiedotteen, jossa se kauhisteli Suomen energiapolitiikan olevan hukassa. Tynkkysen mukaan myös teollisuus on tajunnut agendan muutoksen, mutta yrittää silti lobata raivokkain viestein.

Energiateollisuuden sähköntuotantoasioista vastaavan johtajan Jukka Leskelän mielestä tariffijärjestelmän heikkous on, että tuottajahinnoista päätetään hallinnollisesti samaan tapaan kuin maataloudessa.

”Tariffijärjestelmässä elinkeino on tämän vuoksi aina riippuvainen tukitasosta, parasta ratkaisua ei etsitä. Sertifikaattijärjestelmässä uusiutuvat energiat kilpailevat keskenään ja tuottajat hakevat niistä kustannustehokkaimmat ratkaisut.”

Leskelän mukaan liian korkea tukitaso aiheuttaa sen, että tuulivoimaloita pystytetään jokaiseen niemennokkaan.

”Näin energiaa syntyy vähän, mutta rakenteita paljon. Se on yhteiskunnan kannalta tehoton ratkaisu.”

Oras Tynkkysen mukaan tariffien tarkoitus on polkaista Suomen tuulivoimamarkkinat käyntiin lähes tyhjästä.

”Sen vuoksi olisi hyvä, että aluksi saataisiin korotettu tariffitaso. Markkinoiden käynnistyttyä tukea voidaan laskea.”

Suomen luonnonsuojeluliiton ekosähköasiantuntijan Riku Eskelisen mukaan energiayhtiöiden tuulivoimahankkeet ovat olleet viime vuosina jäissä, koska yritykset ovat odotelleet valtion tukipäätöstä.

Tariffituki on Eskelisen mielestä hieman eurooppalaista keskitasoa korkeampi, mutta silti liian pieni. Hallitus ei hänen mielestään tule pääsemään kunnianhimoiseen kuuden terawattitunnin tavoitteeseen. Tällä hetkellä Suomessa tuotetaan sähköä tuulivoimalla noin 0,2 terawattituntia.

“Kustannnukset ovat niin korkeita, että näillä summilla kuuteen terawattituntiin ei varmasti tulla pääsemään. Uskon, että määrä jää alle kahteen terawattituntiin.”

uusiutuvat 


Lisää aiheesta:



Viite