Juurespizzat
20.3.2009 9.09
Saara Törmä
Pizza syntyy uudelleen, kun se saa täytteekseen paahdettuja kasviksia ja leipäjuustoa. Tomaattikastikkeen sijasta pizzat sivellään mahtavalla valkosipulitahnalla.
4 isoa tai 8 pientä
Taikina
- 2 1/2 dl vettä
- 15 g hiivaa
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl sokeria
- 1 1/2 tl suolaa
- 6 dl täysjyvävehnäjauhoja
Täyte
- 400 g porkkanaa
- 300 g sipulia
- 2 rkl rypsiöljyä
- Valkosipulitahna
- 20 valkosipulinkynttä
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1/2 tl cayennenpippuria
Lisäksi
- 400 g leipäjuustoa viipaleina
- 150 g pehmeää vuohenjuustoa
- Tee pohjataikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, sokeri ja suola. Sekoita joukkoon jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia, peitä se liinalla ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan noin 40 minuutiksi.
- Kuori porkkanat ja leikkaa ne pitkittäin viipaleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa renkaiksi.
- Kuori tahnaan tulevat valkosipulinkynnet.
- Nosta kaikki kasvikset uunipellille omiksi ryhmikseen ja sudi kasviksille öljyä (2 rkl). Paahda kasviksia 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes erityisesti valkosipulit ovat saaneet väriä.
- Tee valkosipulitahna. Mittaa paahtuneet valkosipulinkynnet sekä öljy (1 dl) ja mausteet kapeaan kulhoon ja soseuta sauvasekoittajalla tasaiseksi.
- Jaa pizzataikina neljään tai kahdeksaan osaan, pyöritä osat palloiksi ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi. Nosta pohjat uunipelleille leivinpaperin päälle.
- Sivele jokaiselle pohjalle valkosipulitahnaa ja nostele päälle leipäjuustosuikaleita ja vuohenjuustonokareita.
- Mausta paahdetut porkkanat ja sipulit suolalla ja pippurilla ja asettele viipaleita pizzojen pinnalle.
- Kypsennä pizzoja 250-asteisen uunin alaosassa noin 15 minuuttia.