Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Amir Farshad Ebrahimi (CC-SA-BY)
Tuhon jäljet. Palestiinalaismies esittelee sodan tuhoja.
27.1.2009 10.30
Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen arvioi, että Gazan sodan näkyminen mediassa on auttanut ihmisiä ymmärtämään palestiinalaisten kärsimyksiä. Se ei ole kuitenkaan avannut ihmisten kukkaroita.
”Gaza on ilmeisen vaikea avustuskohde. Lahjoituksia on tullut noin 70 000 euroa, mikä ei tuhon laajuteen ja sodan uutisarvoon nähden ole mitenkään merkittävä summa”, arvioi Pentikäinen.
Gazan jälleenrakentaminen epäilyttää EU-maita, sillä työn pelätään valuvan hukkaan, jos sota leimahtaa uudestaan ja kaikki tuhotaan jälleen kerran. Samaa kysymystä joutuvat pohtimaan myös tavalliset kansalaiset.
Israel tuhosi tammikuun alussa Kirkon ulkomaanavun tukeman klinikan. Pentikäisen mukaan sodissa ja konflikteissa nousee aina esiin kysymys siitä, menevätkö avustukset hukkaan.
”Ilman apua tilanne olisi ollut täysin katastrofaalinen. Pelkästään veden ja ravinnon puutteen vuoksi uhriluku olisi ollut paljon suurempi”, Pentikäinen sanoo.
Hän muistuttaa, että avustusrahoja ei kuitenkaan käytetä sodan aineellisten tuhojen korjaamiseen vaan avustustarvikkeisiin.
”Esimerkiksi pommituksissa tuhoutuneen klinikan korjaus pitää katsoa erikseen. Ensiksi asiaa tiedustellaan Israelin valtiolta ja sen jälkeen käännytään tarvittaessa Suomen valtion tai kansainvälisen yhteisön puoleen”, Pentikäinen sanoo.
Espoon seurakuntayhtymä ilmoitti eilen antavansa Gazan katastrofiapuun Kirkon ulkomaanavun kautta 20 000 euroa.
ulkomaat 
Tweet