Talvinen linssikeitto
12.1.2009 9.08
Saara Törmä
Pakkaspäivänä mäenlaskun jälkeen, maistuu sitruunalla, manteleilla, taateleilla ja paprikalla maustettu helppo linssikeitto.
- 2 ½ dl punaisia linssejä
-
500 g porkkanaa
-
200 g sipulia
-
2 valkosipulinkynttä
-
½ dl rypsiöljyä
-
1 l vettä
-
1 luomu kasvisliemikuutio (suolaton)
-
2 dl kasvisruokakermaa
-
1 dl manteleita tai sekalaisia pähkinöitä
-
6 kuivattua, kivetöntä taatelia
-
1 tl luomusitruunan kuorta raastetuna
-
3/4 dl luomusitruunan mehua
-
1 rkl paprikajauhetta
-
noin 2 ½ tl suolaa
-
noin ¼ tl cayennenpippuria
-
noin ¼ tl mustapippuria
Lisäksi
-
½ dl öljyä
-
4 valkosipulinkynttä puristettuna
-
ripaus suolaa
-
Huuhdo linssit lävikössä. Kuori ja paloittele karkeasti porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet.
-
Mittaa suurehkoon kattilaan öljy ja lisää joukkoon linssit ja vihannekset. Kuumenna, samalla käännelleen, kunnes kasvikset saavat hiukan väriä.
-
Lisää vesi ja liemikuutio. Anna keiton poreilla hiljakseen kannen alla reilun puolen tunnin ajan, kunnes vihannekset ovat täysin kypsiä.
-
Lisää kasvisruokakerma, mantelit tai pähkinät sekä loput aineet. Jos käyttämäsi liemikuutio sisälsi suolaa, vähennä suolan määrää hiukan.
-
Soseuta keitto ja kuumenna uudelleen. Varo, ettei keitto pala tässä vaiheessa pohjaan.
-
Sekoita keskenään öljy, puristetut valkosipulinkynnet ja suola. Tarjoa seosta keiton seurana.