Porkkanapelti
18.11.2008 15.48
Saara Törmä
Porkkanalla höystetty peltileipä ja seesamitahnalla maustettu porkkanalevite tekevät harmaasta päivästä aavistuksen aurinkoisemman.
Porkkanaleipä
- 3 dl vettä
- 2 dl maustamatonta jogurttia tai soijajogurttia
- 25 g hiivaa
- 2 dl porkkanaraastetta
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1/2 dl rypsiöljyä
- 1/2 dl siirappia
- 1/2 dl mämmimaltaita
- 1/2 dl seesaminsiemeniä
- 2 tl suolaa
- noin 10 dl luomuvehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
Pinnalle
- noin 1/2 dl seesaminsiemeniä
- Sekoita keskenään lämmin vesi ja jogurtti. Tarkista, että seos on kädenlämpöistä ja liuota joukkoon hiiva.
- Lisää porkkanaraaste, kaurahiutaleet, öljy, siirappi, maltaat, seesaminsiemenet ja suola. Sekoita.
- Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa seos tasaiseksi. Taikina saa jäädä löysähköksi.
- Peitä taikina ja anna sen kohota puolen tunnin ajan.
- Kaavi kohonnut taikina kulhosta pellille, leivinpaperin päälle. Kastele kätesi ja painele taikina tasaiseksi.
- Anna leivän kohota vielä 10 minuuttia. Voitele leivän pinta vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
- Nosta leipä kylmään uuniin ja käännä uuni 225 asteeseen. Paista leipää noin puoli tuntia, paistoaika riippuu hiukan uunistasi. Tarkista leivän kulmaa kohottamalla, että se on saanut hiukan väriä myös pohjaan.
Porkkanalevite
- 300 g porkkanoita
- 1/2 dl rypsiöljyä
- 2 rkl tahinia eli seesamitahnaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa ja mustapippuria
- Kuori ja paloittele porkkanat ja höyrytä tai keitä ne vähässä vedessä pehmeiksi.
- Jäähdytä porkkanat.
- Mittaa kaikki levitteen aineet kapeaan kulhoon ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Levite saa olla mukavasti suolaista.