Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons

Uraania
Timattiakin epätodennäköisempi. Geologian tutkimuskeskuksessa pidetään merkittäviä uraanilöytöjä varsin epätodennäköisinä. Wikimedia Commons

Timattiakin epätodennäköisempi. Geologian tutkimuskeskuksessa pidetään merkittäviä uraanilöytöjä varsin epätodennäköisinä.

Suomesta löytyy helpommin timantteja kuin uraania

25.9.2008 14.42

Noora Jussila

Ajatus suomalaisista uraanikaivoksista ei ainakaan lähitulevaisuudessa ole realistinen. Näin uskoo työ- ja elinkeinoministeriön kaivosylitarkastaja Pekka Suomela.

Uraanin hinnan nousu on saanut kaivosyhtiöt ympäri maailmaa kiinnostumaan myös köyhemmistä esiintymistä.

Vuosina 1980–2005 Suomessa ei ollut yhtään uraanivaltauksia. Nyt uraanivaltauksia on kaksi ja valtaushakemuksia 20. Tuorein on syyskuun alussa saapunut ranskalaisen Arevan yli sadan neliökilometrin alueelle ulottuva valtaushakemus Pohjois-Suomessa. Uraanivaltaus oikeuttaa muun muassa tutkimuskaivauksiin ja syväkairaukseen, mutta ei varsinaiseen kaivostoimintaan.

Aktiivisesti uraanitutkimuksia tekee Suomelan mukaan lähinnä Areva.

”Areva näyttää tekevän systemaattista tutkimusta ja satsaa malminetsintään. Siitä, voisiko meille tulla uraaninlouhintaa koskeva hakemus, on mahdotonta sanoa nyt mitään. Näköpiirissä ei ole mitään siihen viittaavaa, sillä tutkimuksia ei ole tehty tarpeeksi”, Suomela sanoo.

Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusjohtajan Pekka Nurmen mukaan Suomessa on samanlaista kallioperää kuin Kanadassa ja Australiassa, joissa suurin osa maailman uraanista louhitaan, mutta uraanikaivos ei silti ole todennäköinen.

”Uraanipotentiaali ei Suomessa ole hyvä, eivätkä esiintymät ole taloudellisesti kiinnostavia”, hän sanoo.

Julkisessa keskustelussa on hänen mukaansa hairahduttu puhumaan uraanikaivoshankkeista, vaikka kyseessä on vasta etsinnän aloittaminen. Jo etsintöjen aloittaminen on herättänyt paikallisesti paljon vastustusta.

”Yksi tuhannesta malminetsintähankkeesta johtaa kaivostoimintaan ja uraanin kanssa mahdollisuudet ovat vieläkin pienemmät. Uskon, että Suomesta löytyy todennäköisemmin kannattava timantti- kuin uraaniesiintymä.”

Arevan Suomessa toimivan tytäryhtiön toimitusjohtaja Osmo Kaipaisen mukaan käynnissä on ”sopulivaihe”, jolloin kaikki etsivät metalleja. Areva tekee tutkimuksia ympäri maailmaa. Uraanikaivokset perustetaan aikanaan sinne, missä se on halvinta.

Jos kannattava esiintymä löytyy, uraanikaivos alkaa Kaipaisen mukaan toimia aikaisintaan 20 vuoden kuluttua.




Viite