Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Nousukausi. Lahjoitukset lajitellaan huolella ennen kuin tavarat tuodaan myyntiin Hesyn kirpputorille.
29.5.2008 15.34
Yleishyödyllisten yhteisöjen ylläpitämät kirpputorit joutuvat usein huolehtimaan ihmisten kaatopaikkajätteistä. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen, Hesyn, pihalle on tuotu yöaikaan muun muassa rakennusjätettä.
Suoraan kaatopaikalle menevät lahjoitukset aiheuttavat yhdistyksille paljon vaivaa ja lisäkustannuksia.
”Saamme valtavasti lahjoituksia ja se on hyvä, koska ne ovat varainhankintamme ja toimintamme elinehto. Mutta välillä ihmiset näkevät meidät edullisena tapana hankkiutua eroon tavarasta, joka oikeasti kuuluisi kaatopaikalle”, Hesyn tiedottaja Riikka Suominen kertoo.
Myös pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus ja vaatekierrätystä harjoittava UFF tuntevat ongelman.
”Valitettavasti ihmiset eivät aina hahmota, mikä on tavaraa, jota joku vielä voi käyttää. Kaatopaikalle menevät tavarat kasvattavat tietysti jätehuoltokuluja”, tiedottaja Salka Orivuori kierrätyskeskuksesta sanoo.
UFF kertoo nettisivuillaan ottavansa vastaan vain käyttökelpoisia vaatteita, mutta mukana on silti aina lumppua ja muuta roskaa.
”Seassa voi olla talousjätettä, jäteöljyä, pahimmillaan kolmen lampaan teurasjätteet”, UFFin lajittelukeskuksen päällikkö Pasi Heitto kertoo.
Heiton mukaan lahjoitusten laatu on kuitenkin parantunut vuosien varrella. Kierrätys on tullut tutuksi, ja varsinkin nuoret ymmärtävät sen arvon.
Kaatopaikoille viedään myös paljon hyvää tavaraa, koska sille ei löydy ottajaa. Riikka Suomisen mukaan kirpputorilla tajuaa hyvin, kuinka paljon tavaraa maailmassa tuotetaan.
”Nousukausi näkyy. Meille tuotiin viime talvena hirveästi suksia ja lumilautoja. Ne eivät kuitenkaan menneet kaupaksi, joten jouduimme viemään ne kaatopaikalle. Sitä ennen soitin kaikki tahot läpi, että mihin ne saisi annettua. Muilla hyväntekeväisyys- ja kierrätysjärjestöillä on omat nurkat jo aivan täynnä”, Suominen sanoo.
Pasi Heiton mukaan tavaran määrä kasvaa UFFilla joka vuosi. Myös kierrätyskeskuksessa nousukausi näkyy.
”Ihmisillä on paljon ylimääräistä tavaraa ja lähestulkoon käyttämätöntä. On vain ostettu ja pantu suoraan kiertoon”, Salka Orivuori sanoo.
Tweet