Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sota sortaa miehiä

8.12.2006 5.55

Vesa Sisättö

Sanatyöläinen Arno Kotro vastaa viiteen väitteeseen asepalvelusta ja tasa-arvosta.

1. On epäreilua että sodissa kuolee enemmän miehiä kuin naisia.

Kyllä. Mutta on tietenkin ylipäätään tuomittavaa, että viattomia ihmisiä, naisia tai miehiä, tapetaan. Rintamalle komennetut reserviläiset ja asevelvolliset miehet ovat sotaan syyttömiä siviileitä, joille on pakotettu sotilasmantteli päälle. Asevelvollisella on aivan yhtä suuri oikeus elämään kuin muillakin ihmisillä. Nuorten miesten tapattaminen sodissa on historian mittavin ihmisoikeusrikkomus.


2. Miesten asevelvollisuus on luonnollinen asia, koska naiset joutuvat synnyttämään.

Ei pidä paikkaansa. Synnyttämisen ja asevelvollisuuden rinnastamisessa ei ole mitään mieltä. Ei synnyttämistä voi pitää kansalaisvelvollisuutena, jonka laistamisesta joutuisi vankilaan tai siviilipalvelukseen. Eikä siinä ole logiikkaa, että biologiaan perustuva erilaisuus pitää kostaa toiselle ihmisryhmälle täysin asiaankuulumattomalla ja vahingollisella tavalla.


3. Naisten asepalvelus pitäisi muuttaa naisten yleiseksi asevelvollisuudeksi.

Ei pidä. Miesten syrjiminen asevelvollisuudella pitää lopettaa, mutta se ei saa tapahtua naisten asemaa huonontamalla. Eikä yhteiskuntaa pidä militarisoida enää yhtään enempää.


4. Natoon liittyminen voisi ratkaista asevelvollisuuden tasa-arvo-ongelmat.

Kyllä. Sotilasliiton turvatakuut ja siirtyminen ammattiarmeijaan takaisivat sekä puolustuksen uskottavuuden että naisten ja miesten yhdenvertaisen kohtelun. Molemmat ovat tärkeitä lähtökohtia, ja onnettomassa nykysysteemissä on tingitty liikaa kummastakin.


5. Isäsi on upseeri. Upseerin pojasta voi tulla runoilija.

Kyllä. Tosin minusta ei tullut varsinaista runoilijaa vaan tällainen epämääräisempi sanatyöläinen.


Arno Kotro kirjoittaa armeijasta ja tasa-arvosta Sanna Rummakon toimittamassa kirjassa Tahdon asia. Suomalainen maanpuolustus murroksessa (Like 2006).




Viite