Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Voiko laitaoikeisto hidastaa Euroopan ilmastopolitiikkaa?

iStock

Ilmastodenialismi on laitaoikeiston uusi ase äänten haalinnassa.iStock

Ilmastodenialismi on laitaoikeiston uusi ase äänten haalinnassa.

18.4.2019 18.01

Riikka Suominen

Ilmastotoimien vastustus Euroopan politiikassa voi kasvaa EU-vaalien jälkeen. Syynä on laitaoikeisto, joka perinteisesti vastustaa ilmastotoimia ja esimerkiksi Pariisin sopimuksen toimeenpanoa.

Näin arvioi ympäristöalan ajatuspaja Adelphi, joka on selvittänyt eurooppalaisen laitaoikeiston ilmastokantoja.

Eri maiden populistipuolueiden välillä on eroja siinä, miten ne suhtautuvat ilmastoon: Esimerkiksi Saksan AfD kiistää tyystin ilmastonmuutoksen olemassaolon kun taas Ranskan Kansallinen rintama epäilee ihmisen vaikutusta lämpenemiseen, mutta kannattaa uusiutuvia energiaomavaraisuuden vuoksi. Unkarin Fidesz ja perussuomalaiset ovat ilmastokannoissaan maltillisia.

Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanissa oikeistopopulistien mediavaikuttamista ja -mobilisaatiota tutkiva Niko Pyrhösen mukaan perussuomalaiset ovat puhuneet ilmastosta melko varovaisesti.

”Tähän saakka ilmasto ei ole herättänyt heidän pää-äänestäjäkunnassa niin suuria tunteita kuin maahanmuutto.”

Nyt tilanne saattaa olla muuttumassa. Pyrhönen seuraa laitaoikeistolaisia keskustelufoorumeita ja vastamedioita. Niissä äänenpainot ovat kovat ja ilmastovastaisuus selvää.

"Ilmastonmuutos on tällä hetkellä laitaoikeiston poliittisten vastustajien ykkösprojekti. Sitä vastaan käymällä myös perussuomalaiset tavoittelevat uusia kannattajia”, Pyrhönen sanoo.


Laitaoikeiston ilmastokannoilla
on väliä, sillä puolueet ovat hallituksissa seitsemässä EU-maassa. Toukokuun EU-vaaleissa niiden valta saattaa kasvaa myös europarlamentissa, joka on tähän asti vaatinut komissiolta ja jäsenmailta kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa.

Lisäksi on vaara, että populistipuolueiden menestys saa myös keskusta-oikeiston ja keskusta-vasemmiston peesaamaan niiden ilmastokantoja, arvioi Adelphi.

Samaan aikaan EU:lla on kiire saada päästöt laskuun.


Pyrhönen arvelee laitaoikeiston
eurooppalaisen yhteistyön lisääntyvän Europarlamentissa seuraavalla vaalikaudella, kun unkarilaisen Fideszin jäsenyys jäädytettiin keskusta-oikeistolaisesta EPP:stä ja se etsinee ensi kaudella uuden ryhmän.

”Ilmastopolitiikan vastustaminen mahdollistaa oikeistopopulisteille laajemman yhteistyön. He haluavat vastustaa kaikkea, mitä kutsuvat eliitin projekteiksi”, Pyrhönen sanoo.

Laitaoikeisto perustelee ilmastopolitiikan vastustusta kilpailukyvyllä ja sillä että toimet osuisivat köyhimpiin. Tosin tällä viikolla Sitra osoitti selvityksessään, että ympäristöverot lisäävät talouskasvua ja työllisyyttä, jos ne yhdistetään tuloveron alennuksiin.

Suomalaisyrityksien arvioidaan jo nyt tienaavan ilmastopolitiikan ansiosta.

Adelphi suosittaa selvityksessään, että ilmastonpolitiikasta kerrotaan osana yhteiskunnan kehitystä ja modernisaatiota eikä teknisesti. Toimien pitää olla riittävän laajoja ja vähentää sosiaalista eriarvoisuutta. Ilmastopolitiikasta kannattaa viestiä positiivisesti ja kansalaisia voimauttavasti.

Korjattu 24.4.2019 Fidesziä ei ole erotettu EPP:stä vaan sen jäsenyys on toistaiseksi jäädytetty eikä sillä ole äänioikeutta.

laitaoikeisto  eurovaalit  ilmastoviestintä  ilmastopolitiikka  ilmastodenialismi  Fidesz  euroopan parlamentti  euroopan komissio 




Viite