Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Iiro Törmä
Analyysi

Kaikkien aikojen vaalivoitto – sivumaulla

15.4.2019 1.11

Sammeli Heikkinen

Kaikkien aikojen vaalivoitto tuli, mutta pienellä karvaalla sivumaulla.

Vihreiden kannatus kasvoi selvästi eniten eduskuntavaaleissa. Puolue nosti paikkamääränsä 15:stä edustajasta 20:een.

Mielipidetiedustelut ja vielä ennakkoäänetkin antoivat odottaa kovempaa tulosta. Kun vihreiden ennakkoäänitulos, 11,4 prosenttia, tuli julki sunnuntai-iltana kahdeksalta, vihreiden vaalivalvojaisissa tunnelma oli hurmaantunut.

Oletuksena oli, että lopullinen tulos on selvästi ennakkoääniä parempi. Aiemmin nousua on tullut ja vaikka vaalitutkija Sami Borg arveli ilmiön tasaantuneen, hänkin arvio varsinaisen tuloksen olevan prosenttiyksikön tai kaksi ennakkoääniä korkeampi.

Lopullinen tulos asettui kuitenkin ennakkoäänten tasalle. Kun ennakkoäänten jälkeen odotettiin 23–24 paikkaa, 20 paikkaa tuntui laihalta saaliilta.


Kun gallupluvuista ja ennakko-odotuksista irtautuu, vaalien tulos oli se, että vihreät, demarit ja vasemmistoliitto voittivat ja Juha Sipilän hallitus hävisi. Käytännössä koko tappion kärsi kuitenkin Sipilä ja keskusta.

Keskusta romahti vaaleissa 18:alla paikalla 31 paikkaan. Kokoomus ja perussuomalaiset sen sijaan pystyivät tekemään jopa pienen vaalivoiton. Perussuomalaiset sai jälleen kerran mobilisoitua kannattajansa kalkkiviivoilla. Puolueen ennakkoäänitulos oli 15,1 prosenttia, mutta lopullinen äänisaalis 17,5 prosenttia.

Kokoomuksen onnistuminen oli odotetumpaa. Puolueen äänestäjäkunta on kaikkein uskollisinta ja yleensä myös käyttää äänioikeuttaan.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta pitää merkillepantavana sitä, miten hallitusvastuu painoi juuri keskustaa.

Perussuomalaiset pelasti se, että puolue hajosi 2017 ja hallitukseen jäi sinisten ryhmä, joka hävisi vaaleissa olemattomiin. Käytännössä perussuomalaiset kävi kampanjansa oppositiopuolueena, joka oli vielä viime syksynä alle kymmenen prosentin kannatusluvuissa.

Vuorelma arvioi, että hallituksen kova talouspolitiikka sopi kokoomuksen kannattajille.

”Kokoomuksen äänestäjien näkökulmasta hallituspolitiikkaa ollut onnistunutta. Se on ollut oikeistolaista politiikkaa ja täyttänyt monia kokoomuksen tavoitteita.”

Sen sijaan keskustalaisuuteen oikeistolainen talouspolitiikka ei istu samalla tavalla. Vuorelman mukaan sipiläläistä keskustalaisuutta on arvosteltu myös puolueen sisällä.


Demarit ylsi vaalivoittoon ja suurimmaksi puolueeksi, mutta vain nipin napin. Yksikään puolue ei saanut yli 20 prosenttia äänistä, mikä on hyvin poikkeuksellista. Itse asiassa mikään puolue ei noussut edes yli 18:n prosentin kannatuksen.

”Kärki on tasaisempi kuin itse ajattelin. En olisi uskonut, että puolueiden välillä on vain yhden paikan eroja. Vaalivoittoa tekivät ne puolueet, joilta sitä odotettiin eli demarit, vihreät ja vasemmistoliitto. Mutta demareiden prosentti jäi todella alas”, erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta kommentoi.

Vuorelma epäilee, että tasainen vaalitulos tekee hallitusneuvotteluista vaikeat.


Kärjen tasaisuuden lisäksi
yksi 2019 eduskuntavaalien piirteistä oli naisten esiinnousu. Varhain maanantaiaamuna näytti siltä, että uudessa eduskunnassa on 92 naiskansanedustajaa, mikä on uusi ennätys.

Karimäki arvioi, että syy voi olla muutoksenkaipuu.

”Naiset edustavat monelle muutosta varsinkin viime hallituksen aikana miehisenä näyttäytyneeseen politiikan arkeen.”

24-vuotias Iiris Suomela nousee Pirkanmaalta eduskuntaan. Hän on 2000-luvun nuorin naiskansanedustaja. Pari vuotta vanhempi Bella Forsgrén taas pääsi Keski-Suomesta läpi. Sen sijaan entinen puheenjohtaja Touko Aalto jäi rannalle.

Vihreiden uudesta 20 kansanedustajan ryhmästä – tai 21:n, jos Lapin tarkistuslaskenta päästäisi Riikka Karppisen eduskuntaan – vain kolme on miehiä.

Eduskuntaryhmä myös uudistuu reippaasti, sillä entisistä edustajista paikkansa piti vain kuusi edustajaa.

Jenni Karimäki arvioi, että uusien edustajien esiinmarssia selittää eniten vihreiden noste ennen vaaleja. Näin tuoreillakin yrittäjillä on ollut halua tehdä kampanjoita tosissaan.

”Se on ehkä kannustanut satsamaan ja tekemään läpimenokampanjaa. On ollut enemmän ehdokkaita, jotka ovat lähteneet tekemään draivilla.”

Eduskuntaryhmän lisäksi myös vihreiden johto uudistuu, kun kesällä puolueelle valitaan puheenjohtaja ja puoluesihteeri.

Se, tekeekö uudistuva puolue politiikkaa hallituksessa vai oppositiossa, selvinnee lähiviikkoina.

Korjattu Iiris Suomelan ikä 24 vuoteen.

eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19 




Viite