Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Talouspolitiikka on sosiaalipolitiikkaa. Alviina Alametsä muistuttaa, että EU:n talouskuri vaikuttaa siihen, mihin sosiaali- ja terveyspuolella on rahaa.
10.4.2019 10.54
kaikki Vihreiden 20 ehdokasta toukokuun eurovaaleihin on nimetty. Viimeisenä vaaleihin ilmoittautui tänään keskiviikkona helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä.
Alametsä on ehdolla myös eduskuntavaaleissa, joten kampanjointi jatkuu melkein tauotta toukokuun loppupuolelle saakka.
Vihreän Langan analyysin perusteella vihreät saisi Helsingistä 6–7 kansanedustajaa eduskuntaan. Tässä joukossa voi olla myös Alametsä.
Miten helppoa on motivoida itsensä eurovaalikampanjaan, etenkin jos sattuu pääsemään kansanedustajaksi?
”Totta kai pääpaino on eduskuntavaaleissa. Kun puolue pyysi eurovaaliehdokkaaksi, lähdin kuitenkin mielelläni mukaan. On hyvä, että vaaleissa on ehdolla erilaisia ihmisiä, esimerkiksi nuoria naisia”, Alametsä sanoo.
Alametsä muistuttaa, että unionissa päätetään asioista, jotka vaikuttavat kaikkien elämään.
Hänen mukaansa seuraavalla parlamenttikaudella on torjuttava ilmastokriisiä paljon nykyistä tarmokkaammin. On myös ilmaston kannalta olennaista, miten maataloutta tuetaan ja mitä koulutuksesta, innovaatiosta ja energiantuotannosta sovitaan.
”EU:lla on oltava konkreettinen ohjelma siihen, miten fossiilisista polttoaineista päästään eroon 2030 mennessä ja miten irrottaudutaan ylikulutuskulttuurista. Lainsäädännön lisäksi EU:n on edistettävä kansainvälisesti kunnianhimoisia ilmastotoimia. EU on selvästi vahvempi toimija Yhdysvaltojen ja Kiinan suuntaan kuin vaikkapa Suomi yksin.”
Eduskuntavaalikampanjassaan Alametsä on pitänyt esillä syrjäytymisen ehkäisyä ja mielenterveyspalveluiden takaamista. Myös EU:ssa näitä asioita voi edistää.
”Esimerkiksi unionin terveysrahoitus vaikuttaa siihen, mitä on varaa tutkia. EU:n pitää nostaa mielenterveystutkimuksen ja hankkeiden rahoitusta merkittävästi. Mielenterveyden ongelmat ovat Euroopassa varsin yleisiä. Niiden taloudellinen kustannus on EU:lle yli 600 miljardia euroa vuodessa.”
Eurooppalainen talouspolitiikka ja etenkin talouskuri on myös sosiaali- ja terveyspolitiikkaa.
”Talouspolitiikan pitäisi olla pitkäjänteistä. Nykyään sosiaali- ja terveyspuolella jaetaan niukkuutta. Mutta ennaltaehkäisystä ja mielenterveyspalveluista ei kannattaisi leikata. Niihin pitää panostaa, jotta saadaan kustannussäästöjä myöhemmin.”
Alametsän mielestä eurovaalien merkitys korostuu nyt, kun etenkin populistinen oikeisto hyökkää unionia ja kansainvälistä yhteistyötä vastaan. Ainoa tapa saada ilmastokriisi kuriin on kuitenkin kansainvälinen yhteistyö. Lisäksi EU on sinällään rauhanprojekti.
”Monilta unohtuu, että EU on jo käytännössä ehkäissyt sotia ja tämä työ jatkuu edelleen. EU on väline konfliktien estämiseen ja ihmisoikeuksien edistämiseen.”
Vihreät lähtee eurovaaleihin täydellä 20 ehdokkaan listalla. Tunnetuimmat nimet ovat europarlamentaarikko Heidi Hautala ja eduskunnan jättävä Ville Niinistö.
Ehdolla ovat myös varapuheenjohtajat Hanna Halmeenpää ja Veli Liikanen. Halmeenpää ei pyri sunnuntain vaaleissa uusimaan kansanedustajapaikkaansa, mutta Liikanen on yksi Kaakkois-Suomen vaalipiirin vihreistä ennakkosuosikeista. Istuvista vihreistä kansanedustajista Olli-Poika Parviainen pyrkii eduskunnan lisäksi myös europarlamenttiin.
Suurin osa vihreistä ehdokkaista on Alametsän tapaan ehdolla sekä eduskunta- että eurovaaleissa.
Julkisuudessa mahdollisina tulevina kansanedustajina eurovaaliehdokkaista on pidetty helsinkiläistä Fatim Diarraa, jyväskyläläistä Bella Forsgrénia, espoolaista Saara Hyrkköä, kajaanilaista Silja Kerästä, hämeenlinnalaista Mirka Soinikoskea ja tamperelaista Iiris Suomelaa.
Lisäksi eurovaaleissa ovat ehdolla Lotta Alhonnoro Vaasasta, Leena Brandt, Bicca Olin ja Sameli Sivonen Helsingistä, Juha Huhtala Kouvolasta, Miikka Keränen Rovaniemeltä, Thomas Snellman Pietarsaaresta ja Rauli Virtanen Espoosta.
eurovaalit 
Tweet