Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

iStock

iStock
Analyysi

Salaliittoteoria on oikeistopopulistien uusi ase

29.3.2019 15.36

Sammeli Heikkinen

Perussuomalaisten kannatus on noussut sitä mukaa kun vaalit ovat lähestyneet. Populistipuolueen poliittiset sisällöt eivät ole muuttuneet. Millä keinoilla puolue siis on nostanut kannatustaan?

Osittain perussuomalaisten taktiikka nojaa jo kaukaa Timo Soinin puheenjohtajakaudelta tuttuun kaksoispuheeseen: virallisemmissa yhteyksissä ja puheenvuorossa tavoitellaan maltillisuutta, raju retoriikka ja jopa vihapuhe pulpahtelee sosiaalisessa mediassa ja verkon kommenttiraidoilla.

Tässä kuviossa puheenjohtaja Jussi Halla-aho on tutkijatohtori Niko Pyrhösen mukaan ottanut jopa yllättävän paljon saman toppuuttelijan roolin kuin Soini ennen häntä.

Käynnissä olevassa vaalikamppailussa oikeistopopulistien uusi ase ovat salaliittoteoriat.

Esimerkiksi perussuomalaisten kohuttu vaalivideo ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren kommentit sosiaalisessa mediassa kertovat Pyrhösen mukaan siitä, että pyritään luomaan tarinaa, jossa viranomaiset ja erityisesti valtamedia huijaavat ihmisiä ja piilottavat vallankäytön todellisuuden.


Perussuomalaiset sai tänään perjantaina julkaistussa Ylen Taloustutkimuksella teettämässä mielipidetiedustelussa yli 15 prosentin kannatuksen. Vihreän Langan kolme tuoreinta tiedustelua yhdistävässä gallupissa perussuomalaisten lukema on maltillisempi 12,4 prosenttia.

Helsingin Sanomien ja Alman seuraavat mielipidetiedustelut kertovat enemmän perussuomalaisten kannatuksesta.

Varmaa on, että puolueen kannatus on noussut viime syksystä muutaman prosenttiyksikön. Nousua on tehty osin vanhoin konstein.

Näitä konsteja ja perussuomalaisten taivalta SMP:n raunioilta halla-aholaiseksi maahanmuuttovastaiseksi puolueeksi käsitellään Emilia Palosen ja Tuija Saresman toimittamassa kirjassa Jätkät ja jytkyt.

Timo Soinin johtama perussuomalaiset teki kaksilla rattailla ajamisesta poliittisen taktiikkansa. Myhäilevä Soini ja muut salonkikelpoiset perussuomalaiset esittivät olevansa pienen ihmisen, tavallisen suomalaisen asialla.

Maahanmuuttoon suhtauduttiin kriittisesti, mutta sanankäänteitä pehmennettiin. Perussuomalaisten toiset rattaat olivat piilossa julkisuudesta Hommafoorumin kaltaisissa internetin ”pukuhuoneissa”, jossa kukoisti rasismi ja aito vihapuhe.

Nämä puolueen toiset kasvot tulivat ajoittain esille vähemmän salonkikelpoisten persupoliitikkojen möläytyksiin, joista seurasi ”harjaamista”, mutta ketään ei pysyvästi ajettu puolueesta.


Soinin perussuomalaisiin viime vuosikymmenellä päästämät maahanmuuttovastaiset ja rasistiset joukot kaappasivat puolueessa vallan kesäkuun 2017 puoluekokouksessa. Puolue hajosi.

Perussuomalaiset jäi Jussi Halla-ahon ja muiden ”pukuhuonelaisten” käsiin. Varapuheenjohtajiston muodostaa saralla vaikuttava kolmikko: Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Tutkijatohtori Pyrhönen pohti Vihreään Lankaan heti puoluekokouksen ja perussuomalaisten hajoamisen jälkeen kirjoittamassaan artikkelissa, millaiseksi puolueeksi Halla-ahon perussuomalaiset muotoutuu.

”Mitä tapahtuu puolueen ympärillä nyt, kun kovan linjan eurooppalainen populismi on perussuomalaisten uusi, kyseenalaistamaton linja?” Pyrhönen kysyi.

Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanissa oikeistopopulistien mediavaikuttamista ja -mobilisaatiota tutkiva Pyrhönen sanoo nyt Vihreälle Langalle, että perussuomalaisten linjamuutos on ollut yllättävänkin vähäinen.

”Jotkut arvioivat, että Jussi Halla-ahon puheenjohtajuus olisi paljastanut puolueen todellisen karvan. Mutta ehkä yllättäenkin Halla-aho on usein ottanut saman position kuin Timo Soini.”

Pyrhönen ottaa esimerkiksi Halla-ahon taannoin antamat moitteet ”etnonationalisteiksi” julistautuneille perussuomalaisille nuorille. Torstaina Halla-aho puhui Ylen vaalitentissä siitä, ettei ”pidä tehdä yleistyksiä muutamien törkyturpien takia”.

Pyrhönen pohtii, että perussuomalaisten johtaja toimii nuorisojärjestönsä hyvä poliisi – paha poliisi -kehyksessä.

”Halla-aho astuu areenalle toppuuttelemaan ja sanoo, ettei tällaista voi hyväksyä. Mitään varsinaisia toimenpiteitä ei tehdä.”

Ylen tentissä Halla-aho korostikin, että puolueen yhteistyö nuorisojärjestön kanssa toimii ja mielipiteitä saa esittää.


Jätkät ja jytkyt -kirjan artikkelissaan nationalismiin ja populismiin erikoistunut tutkija Tuula Vaarakallio kertoo perussuomalaisten kaksoispuheesta. Radikaalit mielipiteet verhotaan salonkikelpoisempaan muotoon ja käsitteille annetaan uusia merkityksiä.

Pyrhösen mukaan uutta kaksoispuheessa on käynnissä olevassa vaalikampanjassa se, että sosiaalisessa mediassa ja niin sanotuissa vaihtoehtomedioissa salaliittoajattelu korostuu aivan eri tavalla kuin ennen.

”Mainstream media is the ”Flat-Earthers” of journalism. Ban the fake news”, varapuheenjohtaja Huhtasaari tviittasi maanantaina.

Tviitissä oli linkki Paul Joseph Watsonin videoon. Watson on yhdysvaltalainen salaliittoteoreetikko, joka on kirjoittanut muun muassa Infowars-sivustolle.

Huhtasaari jakaa usein niin sanotun vaihtoehtomedian materiaalia ja kyseenalaistaa valtamedian luotettavuuden.

Myös perussuomalaisten kohua herättänyt vaalivideo luo kuvaa kansan vastaisesta salaliitosta.

”Kehityskulku, jota video ja Huhtasaaren twiitit ilmentävät, on huolestuttava. Pyritään luomaan kokonaisvaltaista epäluottamusta ja epäuskoa perinteisiin tiedonvälittäjiin. Se uppoaa hyvin sellaiseen porukkaan, joka lukee uutisensa vaihtoehto- tai vastamedioista. Se vahvistaa heidän olemassaolevaa ajatustaan siitä, että heille valehdellaan koko ajan”, Pyrhönen sanoo.


Salaliittoteoretisoinnin ytimessä
on ajatus siitä, että totuus järjestelmän toiminnasta ja maailman todellisesta olemuksesta on piilotettu. Pyrhösen mukaan tämän oletetun totuuden etsintä kokoaa yhteen ihmisiä, jotka eivät lopulta luota oikeastaan mihinkään.

”Sellaisille ihmisille Huhtasaaren toiminta voi näyttäytyä jotenkin messiaanisena. Ja onhan palkitsevaa ajatella, että itsellä on pääsy sellaisen syvemmän totuuden äärelle, joka on piilotettu valtamediaa seuraavilta lampailta.”

Salaliittoteoretisoinnin leviäminen oikeistopopulistiseen vaalikamppailuun on tuskin suomalaisten poliitikkojen tekoa. Pyrhösen mukaan salaliittoajattelu on vellonut laajoissa verkkoyhteisöissä ja vaihtoehtomedioissa jo vuosikausia. Sen leviäminen oikeistopopulistiseen ääriajatteluun on globaali ilmiö.

”Oikeistopopulistiset poliitikot tulevat jälkijunassa, mutta he ovat onnistuneet valjastamaan ilmiön omaan käyttöönsä.”

politiikka  perussuomalaiset  salaliittoteoriat  oikeistopopulismi 




Viite