Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Vaalipaneeli ja joulupukki
No onkos tullut joulu nyt ilmastovaalien keskelle? Joulupukkikin oli paikalla, kun selvitys ehdokkaiden ilmastokannoista julkaistiin Helsingissä. Paikalla olleista ehdokkaista parhaaseen, ilmastosankarien joukkoon nousivat RKP:n Silja Borgarsdóttir Sandelin (toinen vasemmalta), vihreiden Amanda Pasanen (kolmas vasemmalta) ja vasemmiston Mai Kivelä (neljäs vasemmalta).Lasse Leipola

No onkos tullut joulu nyt ilmastovaalien keskelle? Joulupukkikin oli paikalla, kun selvitys ehdokkaiden ilmastokannoista julkaistiin Helsingissä. Paikalla olleista ehdokkaista parhaaseen, ilmastosankarien joukkoon nousivat RKP:n Silja Borgarsdóttir Sandelin (toinen vasemmalta), vihreiden Amanda Pasanen (kolmas vasemmalta) ja vasemmiston Mai Kivelä (neljäs vasemmalta).

Nyt nimien kirjaan merkitään taas: tuhma vai ilmastokiltti, ajatelkaas!

27.3.2019 11.29

Lasse Leipola

Puolueiden ilmastolinjojen eroja on puitu alkuvuoden aikana useissa selvityksissä, mutta nyt myös ehdokkaat on laitettu järjestykseen.

Hiilivapaa Suomi -kampanjan keskiviikkona julkaisema Joulupukin kiltteysmittari perustuu ehdokkaiden vaalikonevastauksiin sekä erikseen kysyttyyn valmiuteen allekirjoittaa ympäristöjärjestöjen ilmastotavoitteet.

Täysiin pisteisiin on yltänyt vain 21 ehdokasta, joista kaksi edustaa feministipuoluetta, kaksi vasemmistoliittoa ja loput 17 vihreitä. Ehdokkaat on jaettu myös seitsemään luokkaan, joista paras on ilmastosankari ja huonoin ilmastojuro.

Selvitys paljasti samalla erot vaalipiirien välillä. Helsingin vaalipiirin ehdokkaat kannattavat keskimäärin kaikkein eniten ilmastonmuutoksen päättäväistä hillintää. Nihkeimpiä ovat Kaakkois-Suomen, Lapin, Oulun ja Vaasan vaalipiirien ehdokkaat.


Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori Vera Kauppinen sanoo, että selvityksessä haluttiin keskittyä ehdokkaisiin, koska puolueiden ilmastolinjoista on tehty jo useampia selvityksiä. Esimerkiksi Suomen Kuvalehden ja Ylen selvityksissä vihreät ja vasemmisto ovat erottautuneet muita puolueita edistyksellisempinä.

Kauppinen myöntää, että ilmastolle myönteisten ehdokkaiden nostaminen ei ole täysin ongelmatonta, sillä ilmaston kannalta tärkeimmät päätökset tehdään hallitusneuvotteluissa puolueiden linjojen perusteella.

”Toisaalta on paljon äänestäjiä, joilla on oma puolue lukittuna ja haluavat valita sen sisältä ilmastomyönteisen ehdokkaan”, Kauppinen perustelee.

Selvitys näyttää eroja myös puolueiden välillä. Päättäväistä ilmastopolitiikkaa kannattavat erityisesti Feministisen puolueen, Eläinoikeuspuolueen ja vihreiden ehdokkaat. Kaikkein välinpitämättömimpiä asian suhteen ovat perussuomalaisten ehdokkaat.


Myös poliitikkopaneelissa esitettiin jonkin verran kritiikkiä selvityksessä käytetystä menetelmästä.

Keskustan Matias Ollila pahoitteli sitä, ettei vertailussa huomioida ehdokkaiden henkilökohtaisia valintoja kuten muovin kierrättämistä tai kotimaisen kasvisruuan suosimista. SDP:n Tiina Rytky oli toista mieltä ja muistutti, että vaikka henkilökohtaisilla teoilla on merkitystä, poliitikoilta odotetaan päätöksiä.

Myös sitä kritisoitiin, että arvostelukriteereihin oli nostettu yksittäisiä toimia kuten liha- ja lentovero, sähköautojen tuki ja uusien polttomoottoriautojen myyntikielto. Vihreiden Amanda Pasanen muistutti, ettei ilmaston lämpenemisen rajoittaminen puoleentoista jätä paljoa liikkumavaraa.

”Monessa puolueessa on vielä tajuamatta, että tarvitaan kaikkia keinoja eikä voi vain valita itselleen mieluisia.”

Juttuun on korjattu Feministisen puolueen ja Eläinoikeuspuolueen nimien kirjoitusasut.

eduskuntavaalit  ilmastovaalit 




Viite