Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
”On epäreilua, etteivät ne jotka lämpenemisen ovat aiheuttaneet ja sillä tienanneet, ole täällä kärsimässä seurauksista. Samaan aikaan ne, jotka lämpenemisen kohtaavat vuonna 2050, eivät voi vielä edes äänestää", sanoo Nuorten Agenda 2030-puheenjohtaja Siiri Mäkelä.
2.3.2019 15.39
Nuoret ovat kurkkuaan myöten täynnä päättäjien laihoja juhlapuheita ilmastosta.
Helsingissä kokoontuneessa nuorten ilmastokokouksessa osallistujia harmitti ilmastopuheiden ja -tekojen huutava ristiriita.
”On jo sanottu, että ilmasto on tärkeä, muttei nähdä mitään konkrettisia muutoksia. Sanat on tyhjiä jos mitään ei tehdä”, tiivisti Mantisa Osmanovic monen osallistujan tunnot.
Hän oli tullut kavereidensa kanssa kokoukseen, koska yksi koulukaveri oli järjestäjissä. Osmanovicin mukaan kokoukseen on tultu hakemaan vahvistusta omille ajatuksille.
”Moni nuori on tullut tänne koska turhauttaa ja on turtunut. Minunkin porukat ovat kyseenalaistaneet, ettet voi pelastaa maailmaa yksin palatipalatipalati”, hän nauraa.
”Eikö historiasta ole opittu, että yksittäinenkin ihminen voi tehdä muutoksen?”, kysyy Osmanovicin kaveri Aini Palomo.
”Ensin sanotaan, ettei yksi ihminen voi tehdä muutosta ja sitten, että ei viisi miljoonaakaan voi, koska Suomi on niin pieni”, harmittelee Mira Rantatupa.
Hänen mukaansa nuoret ovat valmiita toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta haluavat päättäjiltä tueksi veroja ja lakeja.
”Ilmastonmuutoksen pitää olla tulevan hallituksen kärkihanke. Piste”, sanoo Riku Mattila.
”Ja Suomen ulkopolitiikan tavoitteen pitää olla ilmastonmuutoksen torjunta ja koulujärjestelmän tavoittena kouluttaa parhaat kyvyt lämpenemisen torjuntaan”, lisäävät Mattilan ystävät Henrik Suikkanen ja Sami Mokki.
”Jokaisen
lain pitää olla ilmastolaki. Meillä on paljon lakeja, joissa ei ole
mietitty ilmastoa lainkaan”, tutkija Heta Heiskanen sanoo. Hän kaipaa lakia, joka mahdollistaisi sen, että kansalaiset voivat
haastaa hallituksen oikeuteen, jos se ei suojele ilmastoa.
Heiskanen innosti yleisöä ottamaan yhteyttä lainvalmistelijoihin. Kansanedustaja Antero Vartia oli samoilla linjoilla. Nuorten liikkeen pitää siirtyä politiikkaan.
”Olen viimeisen neljän vuoden aikana Eduskunnassa nähnyt, että muutos ei lähde politiikasta liikkeelle vaan syntyy muualla. Siksi nuorten ilmastokokous on tärkeää. Tällainen muutos siirtyy politiikkaan.”
Helsingin Finlandiatalolla pidettyyn ilmastokokoukseen osallistui yli 500 aiheesta kiinnostunutta nuorta vaikuttajaa. Osallistujista useimmat olivat nimilappujen perusteella syntyneet vuosituhannen vaihteessa. Nimilapuissa luki osallistujan nimi ja minkä ikäinen henkilö on vuonna 2030.
nuorten agenda 2030  agenda 2030  ilmastonmuutos  ilmastopolitiikka 
Tweet