Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Miten paikat jakautuvat? Vihreän Langan ennuste perustuu kolmeen helmikuun aikana julkastuun mielipidemittaukseen.
21.2.2019 10.45
Perussuomalaisten ja vihreiden kannatus on nousussa huhtikuun vaalien lähestyessä. Tänään torstaina Helsingin Sanomissa julkaistun HS-gallupin perusteella perussuomalaisten kannatus on noussut kuukaudessa 1,7 prosenttiyksikköä ja vihreiden 0,7 prosenttiyksikköä.
Eniten kannatustaan ovat menettäneet hallituspuolueet keskusta ja kokoomus (0,9 prosenttiyksikköä kumpikin) sekä oppositiopuolue vasemmisto (0,7 prosenttiyksikköä).
SDP:tä kannattaa nyt 20,8 prosenttia suomalaisista ja se on nyt jo yli kahden prosenttiyksikön marginaalilla suosituin puolue. Vielä suurempi – lähes neljän prosenttiyksikön kuilu – on kakkosena olevan kokoomuksen ja kolmantena olevan keskustan välillä. Niitä kannattaa 18,6 ja 14,7 prosenttia suomalaisista.
Neljänneksi suosituin puolue on edelleen vihreät, jota kannattaa 13,6 prosenttia suomalaisista ja jonka ero keskustaan on enää prosenttiyksikön luokkaa. Kevään 2015 vaaleissa puolueiden välillä oli yli 12 prosenttiyksikköä.
Perussuomalaisten kannatus on alkuvuoden nousun myötä 11,4 prosenttia.
HS-gallupin tulos on hyvin samansuuntainen kuin Alman ja Ylen helmikuussa julkaisemat kannatusmittaukset. Kolmen gallupin perusteella suurin epävarmuus liittyy kokoomuksen kannatukseen, joka on ollut parhaimmillaan Alman gallupissa 19,7 ja huonoimmillaan Ylen gallupissa 17,3.
Vihreän Langan paikkaennuste perustuu näiden kolmen gallupin otoksien koolla painotettuun keskiarvoon. Tällä tavalla lasketun kannatuksen on sen jälkeen oletettu jakautuvan vaalipiireittäin samalla tavalla kuin 2015 vaaleissa.
Malli arvioi, että SDP:stä tulee suurin puolue 46 paikalla. Kokoomus saisi 38 paikkaa ja olisi siten toiseksi suurin puolue. Edelliset vaalit voittanut keskusta menettäisi 14 paikkaa ja jäisi 34 paikallaan kolmanneksi. Vihreät olisi vaalien suurin voittaja ja neljänneksi suurin puolue 27 paikalla. Perussuomalaiset saisi 24 paikkaa.
Olemme julkaisseet myös mallin arvioimat vaalipiirikohtaiset paikkamäärät puolueittain.
On syytä huomioida, että vaalitulokseen vaikuttavat useat tekijät, joita ei huomioida tällaisessa ennusteessa. Tällaisia ovat muun muassa ehdokasasettelu, äänestysaktiivisuus ja demografiset muutokset.
Tulosta kannattaa siis lukea esimerkkinä yhdestä tavasta, jolla nykyinen gallup-kannatus voi heijastua vaalitulokseen. Omia paikkamääräennusteita ovat tehneet myös muun muassa Databyro, Ellun kanat ja Yle.
eduskuntavaalit  kannatusmittaus  paikkajako  vaaliennuste  malli  gallup  vaalit  Vihreät  perussuomalaiset  keskusta  kokoomus  sdp  demarit 
Tweet