Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Onko ilmasto yhä sivujuonne vaalitenteissä? Vihreä Lanka kysyi

30.1.2019 17.03

Jenni Leukumaavaara

Miten tehdään ilmastovaalit? Tiedotusvälineiden valinnoista riippuu paljon, mistä vaalikamppailussa puhutaan.

Kysyimme Helsingin Sanomilta, MTV Uutisilta ja Yleltä, miten ne huomioivat ilmaston kevään vaalitenteissään ja vaalikoneissaan.

Selvältä näyttää ainakin, että ilmastokysymykset näkyvät vaalikeskusteluissa huomattavasti aiempaa enemmän.


Syksyisen IPCC:n synkän
raportin jälkeen ainakin Yle ja Hesari ovat tarttuneet ilmastokysymyksiin aiempaa tehokkaammin. Molemmat järjestävät ensimmäistä kertaa erilliset ilmastotentit. 

Ylen Politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen sanoo, että ilmasto on taatusti yksi kevään vaalien isoja aiheita.

”Vaaliaiheet ovat aina ajassa kiinni. Nyt huoli ilmastosta on niin laajasti läpitunkeva ja ajankohtainen aihe, että sitä ei voi sivuuttaa”, Pokkinen sanoo.

Yle aloittaa runsaan vaalikeskustelujen sarjan 14. maaliskuuta. Ilmastotentti on huhtikuun alussa, todennäköisesti 4. huhtikuuta. 


Hesari järjestää yhdessä WWF:n ja Sitran kanssa ilmastotentin puolueiden puheenjohtajille tai heidän sijaisilleen 14. helmikuuta.

Toisessa Hesarin ilmastotentissä 3. huhtikuuta lavalla ovat puolueiden parhaat ilmasto-osaajat, kuten kokoomuksen Kai Mykkänen ja keskustan Kimmo Tiilikainen.

”Tentin päätarkoitus on antaa äänestäjälle tietoa ja ymmärrystä, mitä puolueet ajattelevat ilmastonmuutoksen vaikutuksista, sen eri ratkaisukeinoista ja mitä eroja puolueiden ilmastopolitiikassa on. Päätavoite on siis antaa apuja äänestäjälle äänestyspäätöksen tekemisessä”, Helsingin Sanomien ilmastokirjeenvaihtaja Piia Elonen sanoo.

Helsingin Sanomilla on myös muihin kuin ilmastoasioihin keskittyvä vaalitentti huhtikuussa sekä eurovaalitentti toukokuussa.


Vähiten ilmastoasiat näkyvät todennäköisesti Maikkarilla.

MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen sanoo, että ilmasto on tärkeä vaaliteema, mutta ei kerro, miten se näkyy MTV Uutisten vaalitenteissä. 

”Koska yllättävät maailman ja myös kotimaan tapahtumat voivat muuttaa julkisuuden keskusteluagendaa, emme halua etukäteen naulata kiinni sitä, mihin kaikkeen ja millä volyymilla raportoinnissa keskitymme. Mitä tulee vaalitentteihimme, emme ole etukäteen paljastaneet niiden kysymyksiä tai painotuksia.”

MTV:llä on helmikuun alkupuolelta alkaen erilaisia vaaliaiheisia ohjelmia, kuten puoluejohtajien tenttaamista vapaa-ajanharrastusten parissa. Suurimmat vaalikeskustelut ovat huhtikuun alkupäivinä. 


Yksi heikko kohta ilmastopolitiikassa ja -journalismissa ovat toimittajat, jotka eivät ole grillanneet poliitikkoja ilmastosta. Tiukat jatkokysymykset jäävät helposti kysymättä, koska osaamista ei ole tarpeeksi.

Miten mediat aikovat selvitä ilmastoaiheista kuivin sukin?

”Meillä on ilmastoaiheisiin erikoistuneita toimittajia, jotka auttavat asiantuntevien ilmastokysymysten laatimisessa, ja tekevät aiheesta juttuja jatkuvasti”, Pokkinen sanoo.

”Paras tae tiukoille jatkokysymyksille on toimittajan oma osaaminen aihepiiristä. Se auttaa huomaamaan ristiriitaisuudet tai löysät lupaukset poliitikon vastauksessa. Ilmastonmuutoksen tiivis seuraaminen antaa hyvän pohjan sille, että myös tiukat jatkokysymykset irtoavat napakasti”, sanoo puolestaan Elonen.

Vaalikoneet ovat tärkeässä roolissa ehdokasta etsiessä. Aiempien vuosien vaalikoneissa ilmastokysymyksiä on ollut vain muutama, vaikka aihe on tärkeä ja laajalle yhteiskunnassa ulottuva.

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen kertoo, että heidän vaalikoneessaan on useita ympäristö- ja ilmastoaiheisia kysymyksiä, mutta ei tarkenna kysymysten sisältöä tai painoarvoa.

Lisäksi vaalikoneesta voi myös suodattaa erikseen sopivia ehdokkaita vain ilmastoaiheisten kysymysten perusteella.

Ylen vaalikoneissa ilmasto on yksi keskeisistä aiheista.  Pokkisen mukaan Yle aikoo ottaa myös vahvasti huomioon yleisön kysymyksistä antaman palautteen.

MTV ei kertonut vaalikoneidensa ilmastopainotuksista.

Tarkennus 30.1. kello 20.15: Lisätty tieto, että Hesari järjestää helmikuisen vaalitentin yhdessä WWF:n ja Sitran kanssa.

eurovaalit  eduskuntavaalit  ilmastopolitiikka 




Viite