Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kokoomus julkaisi ympäristö- ja ilmasto-ohjelmansa tällä viikolla. Sosiaalidemokraatit julkaisevat ilmastolinjauksiaan tammikuussa. Vihreiden tuorein ympäristöohjelma on keväältä.

Kokoomus julkaisi ympäristö- ja ilmasto-ohjelmansa tällä viikolla. Sosiaalidemokraatit julkaisevat ilmastolinjauksiaan tammikuussa. Vihreiden tuorein ympäristöohjelma on keväältä.

Kiire puuttuu kokoomuksen ilmasto-ohjelmasta - ”Ei linjassa ilmastotieteen kanssa”

9.1.2019 15.40

Riikka Suominen

Kokoomus päivitti ympäristö- ja ilmasto-ohjelmansa.

Asiantuntijoiden mukaan ohjelma vie kokoomuksen ilmastopolitiikkaa oikeaan suuntaan ja sisältää yksittäisiä hyviä avauksia, mutta ilmastonmuutoksen tuhoisimpia seurauksia sillä ei vielä torjuta.

”Ohjelma ei ole linjassa ilmastotieteen asettaman 1,5 asteen kanssa. Tavoitteet Suomelle tai EU:lle eivät ole tarpeeksi kunnianhimoisia”, sanoo Sitran projektijohtaja Janne Peljo.

Kokoomuksen ilmasto-ohjelmassa ei sanota, sitoutuuko puolue rajoittamaan lämpenemisen 1,5 asteeseen, mutta eilisessä tilaisuudessa puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi sen olevan puolueen tavoite.

Kokoomuksen ohjelmassa on erikoinen lapsus. Siinä linjataan, että EU:n päästövähennystavoitteen on oltava 50 prosenttia. Outoa on, että kahdeksan eduskuntapuoluetta, kokoomus mukaan lukien, asetti jo joulukuussa tavoitteeksi 55 prosenttia. Orpon mukaan ohjelmaan on jäänyt vanha luku.


Greeanpeacen Sini Harkki
pitää ohjelman vahvuutena sitä, että hiilen (vuosi 2030) ja turpeen (vuosi 2035) käyttön halutaan lopettaa.

”Hyvää on ymmärrys siitä, että lämmitystä ei hoideta biomassalla ja liikenteessä sähkö on pääasiallinen ratkaisu. Heikkoa on, ettei metsien roolista hiilensidonnan keinona oteta vahvaa kantaa”, Harkki kommentoi Twitterissä.


Ohjelmassa on hyviä asioista
, kuten soiden suojelu ja että Suomen pitää jatkaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa kansallisin keinoin, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.

Hänestä moni tärkeä asia jää kuitenkin auki. Esimerkiksi ilmastorahoituksen määrästä ei sanota mitään eikä siitä, pitäisikö päästökauppatulot palauttaa ilmastotoimiin. Istuva hallitus siirsi ne ilmastotoimista raskaalle teollisuudelle.

Luonnonmonimuotoisuudesta kokoomus puhuu ristiriitaisesti.  Ohjelma haluaa toisaalta vahvistaa metsien kasvua ja hiilensidontaa, mutta hakkuumääriä ei mainita.

Maaseudun Tulevaisuuden tilaisuudessa, päivä ohjelman julkaisn jälkeen, Petteri Orpo sanoi, että hakkuumäärää voi nykyisestä nostaa. WWF:n mukaan sitä pitää laskea.

”Ei voi niputtaa yhteen hiilinieluja ja päästövähennyksiä. Hiilinielutiedot muuttuvat koko ajan. Niistä huolimatta tarvitaan isoja päästövähennyksiä”, Rahunen sanoo.

WWF:n huoli on on ympäristörahojen riittämättömyys. ”Budjetissa on tänä vuonna ympäristölle haitallisia tukia 3,5 miljardia vuodessa, kun koko ympäristöministeriön hallinnonalan rahoitus on 200 miljoonaa euroa. Tämä epäsuhta on järjetön”, Rahunen sanoo.


Ohjelman julkistustilaisuudessa
kokoomuspoliitikot painottivat, että syksyllä julkaistun IPCC:n raportin jälkeen ilmastotoimilla on kiire. Puolueen keinot nojaavat markkinamekanismeihin.

”Markkinat ovat luovimpia: energiayhtiöt, autovalmistajat, kuluttajat. Päästöille pitää saada riittävä hinta”, sanoi sisäministeri Kai Mykkänen (kok). Kokoomus kannattaa myös hiilitulleja EU:n ulkorajoille.

”Täytyy antaa ihmisille mahdollisuuksia toimia kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti. Vapautetaan päästöttömät ja vähäpäästöiset autot niiden hankinnan verosta. Se tuo vähänpäästöiset autot keskituloisen palkansaajan ulottuville ja siten pystytään nopeasti uudistamaan autokantaa. Myös kierrättämisestä pitää tehdä helppoa”, Orpo sanoi.


Täydellinen suunnanmuutos.
Sitä ilmastopaneeli IPCC:n mukaan tarvitaan, jos ilmastonmuutos halutaan rajoittaa 1,5 asteeseen. Lisäksi ihmiskunnan on käännettävä kurssi ennätyksellisen nopeasti.

Tätä ei kokoomuksen ohjelmasta huomaa. Ohjelman perusteella päästövähennykset tapahtuvat kuin itsestään, jos markkinamekanismeja viilataan. Kansalainen tuskin huomaa muutosta, paitsi, että päästöttömän auton hankintahinta halpenee ja kaupungeissa on lisää värikkäitä roskakoreja. Niistäkin ohjelmassa mainitaan.


Kaikki isot puolueet sanovat
nyt, että ilmasto on tärkeä asia, mutta WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahusen mukaan, puhe ei näy tekoina. Puolueet eivät kilpaile siitä, kuka tekee parasta ilmastopolitiikkaa.

”Jos 1,5 asteen politiikka otettaisiin tosissaan, niin kilpailtaisiin jo vaikuttavimmista päästövähennyskeinoista”, hän sanoo.

sdp  kokoomus  ilmastopolitiikka  ilmastokriisi 




Viite