Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Sammeli Heikkinen
Uusi ilme. Uuden kattojärjestön logo paljastettiin Helsingin Kellohallissa maanantaina järjestetyssä tilaisuudessa.
26.11.2018 15.14
Suomalainen kehitysyhteistyökenttä yhdistyi maanantaina yhden nimen alle, kun kattojärjestöt Kepa ja Kehys sulautuivat Fingoksi.
Kestävää ja reilua tulevaisuutta lobbaavan Fingon edessä on heti kiireinen vuosi. Keväällä suomalaiset äänestävät eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa. Ja syksyllä Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa.
Helsingin Sörnäisissä järjestetyssä julkistamistilaisuudessa ensi vuotta kuvattiinkin vaikuttamisen supervuodeksi useammin kuin kerran.
Fingolla on jäseninään 300 järjestöä, jotka toimivat kehitysyhteistyössä, kestävässä kehityksessä tai globaalikasvatuksessa. Fingo tukee jäsenjärjestöjensä toimintaa ja lobbaa poliittisia päätöksentekijöitä.
Fingon vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen kertoi, että järjestö tekee vaikuttamistyötä paitsi vaaleissa, myös niiden jälkeen. Kotimaassa Fingo – kuten toki jokainen muukin etu- ja kansalaisjärjestö – pyrkii saamaan kädenjälkensä vaalien jälkeisen hallituksen ohjelmaan.
”Toivomme, että tuleva hallitusohjelma rakennetaan Agenda 2030 -tavoitteiden pohjalle. Ja että Suomi ja Euroopan unioni saadaan polulle, jotta kehitysyhteistyörahoitusta nostetaan kohti 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta”, Lappalainen sanoi.
Agenda 2030 on YK:n vuonna 2016 voimaantullut toimintaohjelma, joka tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen ja kestävään kehitykseen, jossa otetaan ympäristö, talous ja ihminen huomioon tasavertaisesti.
Fingo pyrkii vaikuttamaan siihen, että bruttokansantuotteelle rinnalle otetaan käyttöön muita hyvinvoinnin mittaustapoja.
Järjestö ajaa myös yritysvastuulakia, joka velvoittaisi yritykset selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutukset ja vähentämään kielteisiä vaikutuksia.
”EU-puheenjohtajuuskausi voisi toimia hyvänä välineenä näiden asioiden nostamiseksi keskusteluun”, Lappalainen sanoi.
”Mutta pitää muistaa ilmasto. Kaikki tämä työ voi olla hukkaanheitettyä, jos emme ota ilmastonmuutosta vakavasti ja pyri kunnianhimoisiin tavoitteisiin sen hillinnässä.
Vaikutustyön ja jäsenjärjestöjen palvelemisen lisäksi Fingo järjestää muun muassa Maailma kylässä -festivaalia, jossa käy vuosittain noin 80 000 ihmistä. Kattojärjestö julkaisee lisäksi Maailman Kuvalehteä.
kehitysyhteistyö  politiikka  lobbaus  vaalit 
Tweet