Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puhui vihreiden puoluevaltuuskunnalle koulutuksen kunnianpalautuksesta.
17.11.2018 11.56
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vaatii koulutukselle miljardia euroa.
”Koulutusleikkaukset ovat olleet dramaattisia. 900 miljoonaa euroa on leikattu pois. Tiedämme jo nyt, että tällä on ollut vahingollisia vaikutuksia tasa-arvoon. Yhä useampi on pudonnut kyydistä”, Haavisto sanoi puheessaan vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa lauantaina.
Haavisto puhui jopa heitteillejätöstä.
”Nämä ovat olleet kansakunnan tulevaisuuteen kohdistuvia leikkauksia. Jos lähiopetus ja opintojen ohjaus puuttuu, tapahtuu heitteillejättö.”
Haaviston mukaan koulutuslupauksen tulee olla lupaus siitä, että jokainen lapsi ja nuori ansaitsee mahdollisuuden onnistua ja rakentaa elämänsä itsensä näköiseksi.
Suomesta puhutaan yhtenä maailman tasa-arvoisimmista maista, mutta se ei ole pysyvä tai staattinen tila. Haavisto muistutti, että suomalaista luokkayhteiskuntaa on aikanaan purettu koulutuksen avulla. Nyt yhteiskunta uhkaa luokkaistua varhaiskasvatuksessa.
”Lasten luokkayhteiskunnan syntyminen on pysäytettävä. Yhdenkään lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen ei saa rajata sillä perusteella, mikä hänen vanhempiensa työmarkkina-asema on”, Haavisto muistutti.
Haavisto kritisoi myös ammattikoulutuksen rajuja säästöjä ja vaati uudistuksia maahanmuuttajien koulutukseen.
Haavisto puhuu sen puolesta, että monissa tehtävissä puutteellisellakin kielitaidolla pärjää, ja kieltä voi oppia työnteon ohessa.
Hän vertasi tilannetta Ruotsiin. Siellä on kehitetty validaatio- tai näyttötutkintomallia, jossa kielitaidotonkin voi näyttää, että hän osaa vaikkapa vaihtaa autonrenkaita, ja saada tästä yksittäisestä ammattiosaamisesta todistuksen. Näitä todistuksia voi saada eri osaamisalueiltaan, ja niiden ansiosta pääsy työmarkkinoille helpottuu
Haavisto mainitsi vihreiden puoluevaltuuskunnalle pitämässään puheessa myös eilen perjantaina julkaistut matalat syntyvyysluvut.
”En ehdota Tinder-talkoita enkä rakkaustalkoita. Kyse on ihmisen henkilökohtaisista asioista, joista yhteiskunta ei onneksi tee päätöstä. Mutta tarvitsemme lapsiystävällisemmän Suomen.”
Lapsiystävällisessä Suomessa koulutus on kaikkien saatavilla ja tukea saa kaikissa tilanteissa.
Vihreiden puoluevaltuuskunta päivittää koulutuspoliittisen ohjelmansa tänä viikonloppuna.
Vihreät  koulutus  tasa-arvo  luokkajako 
Tweet