Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

vihreät

Pekka Haavisto ei näillä näkymin aio asettua ehdolle puheenjohtajavaaliin kesäkuun puoluekokouksessa. vihreät

Pekka Haavisto ei näillä näkymin aio asettua ehdolle puheenjohtajavaaliin kesäkuun puoluekokouksessa.

Pekka Haavisto: ”Kevään vaaleissa päätetään Suomen ja Euroopan suunnasta”

2.11.2018 11.15

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden konkariedustaja ja kaksinkertainen presidenttiehdokas Pekka Haavisto haluaa puheenjohtajana madaltaa aitoja niin, että yhä useampi kokee voivansa äänestää vihreitä.

”Haluaisin vihreiden olevan puolue, jota on houkuttelevaa äänestää ja jonka toimintaan on helppo tulla mukaan. Jokainen voi olla ihan vähän vihreä”, Haavisto sanoo Vihreälle Langalle.

Viime presidentinvaalin aikaan Haavisto sanoi, että hän kokee olevansa sisäänheittäjä erilaisille ihmisille.

”Se on ollut tärkein saavutukseni rauhantyössä ja kotimaassakin”, Haavisto arvioi tuolloin.

Sitä Haavistolta nytkin odotetaan: hän on koko Suomelle tuttu, presidentinvaaleissa Suomea yhdistänyt voima, selkeäsanainen ja kaikkea muuta kuin räyhäävä peluri.

Haavistolla kerrotaan olevan kyky löytää ympärilleen oikeat ihmiset. Sellaiset, jotka aiheuttavat sopivalla tavalla kitkaa ja kipinää, jotta Haavisto itsekin joutuu puntaroimaan näkemyksiään.

Vaikean syksyn jälkeen puheenjohtaja ja vihreät tarvitsee tiukan ydintiimin laajan kenttätyön lisäksi. 

Presidenttikampanjoiden aikaan Haaviston sanottiin elävän Frezza Mochalla, Kismeteillä ja Pantteri-karkeilla. Ne pakattaneen mukaan autoon myös nyt, jos puoluevaltuuskunta hänet valitsee ja kenttätyö alkaa. Osa maakunnista on yhä sellaisia, joista yksikään vihreä ehdokas ei toistaiseksi ole yltänyt eduskuntaan. Puheenjohtaja halutaan nähdä kentällä.

Mutta osaa Haavisto olla myös jääräpäinen oman tiensä kulkija. Hän on pidetty mutta työllistävä pomo, joka laittaa itsensä peliin täysillä, mutta odottaa laatua myös esimerkiksi avustajiltaan.

Haavisto myös harkitsee asioita huolellisesti ja pitkään. Puoluejohtajana on oltava kärkäs reagoimaan ja nopea päätöksentekijä.

Haavisto on eittämättä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kova asiantuntija. Vastaehdokas Outi Alanko-Kahiluoto taas hallitsee sisäpolitiikan, etenkin kivuliaan sote- ja maakuntauudistuksen.  


Haavisto ei ole
aikeissa asettua ehdolle ensi kesäkuun puoluekokouksen puheenjohtajavalintaan. Tämä on ero Alanko-Kahiluotoon, joka ainakin periaatteessa olisi valmis jatkamaan puheenjohtajuutta runsaan puolen vuoden pätkäpestin jälkeen. Haavisto johtaisi vihreitä siis marraskuusta ensi kesäkuuhun.

”Ajallisesti se on lyhyt jakso, mutta politiikan kannalta keskeinen. Keväällä kaksissa vaaleissa päätetään Suomen ja Euroopan suunnasta”, Haavisto sanoo.

Erona ehdokkailla on myös se, että Haavisto on jo kertaalleen, vuosina 1993-1995, ollut vihreiden puheenjohtaja.

Haavisto on istunut Alanko-Kahiluotoa enemmän vaalitenteissä, mutta toisaalta molemmat ovat olleet hallitusneuvotteluissa ja tuntevat sekä puolueen että eduskunnan kuin omat takataskunsa.

Haaviston kampanjointiaika olisi ollut historian lyhyimpiä, puolitoista päivää. Siksi hän ei aio kampanjoida, joskin mediatapaaminen hänellä on vielä tänään perjantaina iltapäivällä.

Haavisto ilmoitti valinnan tekevälle puoluevaltuuskunnalle torstaina, että on käytettävissä puheenjohtajaksi. Kaikkinensakin aikaa oli vain vähän, koska Touko Aallon eroilmoituksen ja lauantain valtuuskunnan välillä on vain kymmenen päivää.


Haaviston mielestä vihreät saa vaalivoiton tekemällä jokaisessa vaalipiirissä edellisiä eduskuntavaaleja paremman tuloksen ja tekemällä sitä mitä puolue parhaiten osaa: puhumalla ilmastokysymyksistä.

”Ilmastoasiat ovat nyt kaikkien huulilla. ’Pehmeänä’ pidetyistä ympäristökysymyksistä onkin tullut ihmiskunnan kannalta politiikan ’kovia’ kysymyksiä”, Haavisto sanoo.

Haavisto on tyytyväinen, jos vihreät saa kasvatettua paikkamääräänsä eduskuntavaaleissa. Nyt vihreillä on 15 kansanedustajaa, tosin tänä syksynä poissa ovat sairauslomalaiset Touko Aalto ja Jyrki Kasvi.

”Erinomaisella tuloksella olemme kolmen suurimman joukossa.”

Henkilökohtaisesti tärkeä teema Haavistolle on Suomessa yleinen kiusaaminen ja syrjintä.

”Satuttavimpia ovat yhteydenotot, joissa lapsi tai nuori kertoo joutuneensa julman kiusaamisen kohteeksi. Voisimmeko kampanjoida reilumman Suomen puolesta?”

Tulevaisuudensuunnitelmiaan Haavisto raottanee lauantaina puoluevaltuuskunnan kokouksessa. Hän kertoo pohtineensa eduskunta- ja eurovaalien välillä.

”Ensi vuonna ne ovat lähes peräkkäin. Lauantain valtuuskunnan kokouksen jälkeen ollaan tässäkin viisaampia.”

Vihreät  politiikka  eduskuntavaalit  eurovaalit 




Viite