Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
European Parliament
Unkari kuriin. Jos Unkari hakisi nyt EU-jäsenyyttä, se tuskin saisi sitä, arvioi Heidi Hautala.
12.9.2018 9.57
Euroopan parlamentti äänestää tänään keskiviikkona Unkarin hallituksen panemista kuriin. Jos lausunto hyväksytään, Euroopan jäsenmaat ottavat kantaa siihen, pitääkö Unkarin palauttaa demokraattiset toimintatavat maahan.
”Keskustelu ja äänestys ovat historiallisia”, sanoo parlamentin varapuheenjohtaja, vihreiden Heidi Hautala.
Poikkeuksellinen toimenpide johtuu pääministeri Viktor Orbánin ajamasta politiikasta, joka rikkoo Euroopan unionin käsitystä demokratiasta.
Unkarissa rajoitetaan tieteenvapautta ja lehdistön- ja yhdistysvapautta. Turvapaikanhakijoiden
auttaminen on kriminalisoitu, ja EU-tukia valuu hallituksen lähipiirille.
”Annammeko Unkarin hallituksen rikkoa unionin arvoja ilman seurauksia? Me kaikki olemme EU:n perussopimuksen vartijoita”, muistutti Unkarista parlamentille raportin laatinut vihreä meppi Judith Sargentini.
Tähän saakka Fidesz-puolueen johtamaa hallitusta on suojannut se, että puolue kuuluu Euroopan parlamentin suurimpaan ja vaikutusvaltaisimpaan ryhmään EPP:hen.
Samassa ryhmässä on muun muassa Suomen kokoomus. Ryhmä on ennakkosuosikki kevään eurovaaleissa ja siksi haluton heikentämään itseään sisäisillä riidoilla unkarilaisten kanssa.
Nyt EU-parlamentissa on alkanut kuulostaa siltä, että Fideszin haitta EPP:n maineelle on käynyt suuremmaksi kuin sen tuoma hyöty ryhmälle.
Sellaiset oikeistolaisen Euroopan voimahahmot kuin EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurtz ovat ilmoittaneet vaativansa toimia Unkarin kuriin panemiseksi.
Myös kokoomusmepit tukevat päätöslauselmaa Unkaria vastaan.
”Meidän pitää tehdä voitavamme, ettei epädemokraattisten voimien toiminnalle tule yhteistä siunausta. Jos haluamme yhdessä rakentaa näillä säännöillä Eurooppaa, niin [Unkarin] peli ei vetele”, sanoo Petri Sarvamaa.
Viktor Orbán vastasi syytöksiin eilen EU-parlamentissa Strasbourgissa. Hän muistutti Unkarin kansan äänestäneen hänet ja Fideszin jatkokaudelle keväällä.
”Ette tuomitse vain Unkarin hallitusta, vaan Unkarin maan ja kansan”, Orban väitti ja syytti parlamenttia poliittisesta ajojahdista.
Euroopan komissio on vaatinut jo pari vuotta sitten vastaavia kurinpitotoimia, jotta Puola saadaan kunnioittamaan EU:n perusoikeuksia.
Puolalle vaatimusten esittäminen oli poliittisesti helpompaa, koska maan hallitus kuuluu Euroopan parlamentissa pienempään ECR-ryhmään, arvelee Hautala.
Myös Puolaa vastaan prosessi on edennyt hitaasti
”Muut jäsenmaat eivät ole tukeneet komissiota riittävästi”, sanoo kokoomusmeppi Henna Virkkunen.
Korjattu kello 11.15 Euroopan neuvosto Euroopan komissioksi toisesta virkkeestä. Korjattu 13.9. kello 11.30 Euroopan komissio EU:n jäsenmaiksi toisessa virkkeessä.
Heidi Hautala  eu  unkari  demokratia 
Tweet