Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Tietokirjailija Rutger Bregman uskoo nuorten sukupolvien muuttavan maailmaa. ”Politiikka etenee sukupolvi kerralla. Nykypoliitikot olivat nuoria 80-luvulla. Silloin uskottiin että markkinat ratkaisevat kaiken.”
24.8.2018 16.55
Kaikille jaettava ilmainen raha olisi tehokasta, lataa hollantilainen tietokirjailija Rutger Bregman.
”Köyhyys on epäoikeudenmukaista, mutta myös hyvin tehotonta. Köyhien lasten joukossa voi mennä hukkaan tuleva Einstein”, Bregman sanoo Vihreälle Langalle Helsingissä.
Hän muistuttaa, että tutkimukset osoittavat köyhyyden vievän ihmiseltä runsaasti älyllistä kapasiteettia.
Bregmanin mukaan vastaus köyhyyteen olisi perustulo. Se pitäisi nähdä investointina, joka maksaa itsensä takaisin.
”Tiedämme tutkimuksista, että köyhyys on kallista. Se aiheuttaa sairauskuluja, rikollisuutta ja lasten huonoa koulumenestystä. Meillä ei ole varaa köyhyyteen. Perustulolaskelmat eivät koskaan huomioi tällaisia tuottoja. Jokainen sijoittaja katsoo tuottoja, mutta perustuloa vastustavat poliitikot eivät.”
Kriitikot arvostelevat perustuloa, joko siitä, että se on niin alhainen, ettei sillä elä tai niin korkea, ettei sitä vastaanottavan kannata mennä töihin. Valtion rahojen pelätään loppuvan, jos perustulo on korkea.
Bregmanin mukaan suuri osa ihmisistä maksaisi perustulon takaisin tuloveroissa.
”Missään ei
ole ollut laskelmaa tai kokeilua, jossa perustulon kulut olisivat
silloin enää enempää kuin yksi prosentti bruttokansantuotteesta.”
Ylipäätänsä keskustelu perustulon tasosta ei ole hänestä oleellista.
”Hyvin toimeentulevilla on pakkomielle perustulon tasosta. Mutta köyhille ei ole niin paljon väliä satasilla, vaan sillä että tulo on vastikkeetonta.”
Rikkaiden on vaikea tajuta, miten nöyryyttävää on täyttää byrokratian vaatimuksia.
”Ihmiset joilla on vähiten henkistä kaistanleveyttä, joutuvat käyttämään eniten aikaa ja resursseja byrokratian täyttämiseen. Perustulon ei pidä olla palvelus vaan oikeus”, Bregman sanoo.
Suomessa ja muuallakin Euroopassa suunta on ollut kohti yhä vastikkeellisempaa sosiaaliturvaa.
”Taloustieteilijät ovat osoittaneet, että vastikkeellinen workfare-politiikka on huonoa. On jopa aktivointiohjelmia jotka pitkittävät työttömyyttä”, hän sanoo.
Silti Bregman on optimisti. Hän on nähnyt, miten perustulo on muutamassa vuodessa noussut marginaalista. Nyt Suomessa hallitus kokeilee perustuloa.
Uusliberalismikin lähti marginaalista, Bregman muistuttaa. Milton Friedman oli puhunut aiheesta 40 vuotta, ennen kuin Margaret Thatcher ja Ronald Reagan tarttuivat siihen.
”Viisi vuotta sitten puhuin perustulosta anarkisteille, jotka eivät olleet käyneet hetkeen suihkussa. Nyt kuljen pikkutakissa ja minut kutsuttiin Davosin talousfoorumin”, Bregman iloitsee perustulon noususta.
perustulo  vastikkeellinen sosiaaliturva  workfare  köyhyys 
Tweet