Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eturivi rakoilee. Kokoomusjohto ajaa sotea eteenpäin. Pormestari Jan Vapaavuori taistelee uudistusta vastaan.

Eturivi rakoilee. Kokoomusjohto ajaa sotea eteenpäin. Pormestari Jan Vapaavuori taistelee uudistusta vastaan.

Kokoomuksen sisällissote käynnissä Turussa

8.6.2018 17.10

Riikka Suominen

Kokoomus pitää puoluekokouksensa tänä viikonloppuna. Turun kokouksessa nähdään, seisooko puolueen kenttä soten takana. Tällä hetkellä hallituksen tärkein tavoite, sosiaali- ja terveydenhoidonuudistus ja siihen koplattu maakuntamalli, on kovassa vastatuulessa.

Uudistusta ovat kritisoineet opposition lisäksi myös asiantuntijat, säästötavoitteet eivät toteudu ja kansalaisista harvempi kuin joka viides kannattaa uudistusta. Kovaäänisimpiä protesteja tulee suurilta kaupungeilta, joiden kapinaa johtaa Kokoomuksen oma helsinkiläinen pormestari Jan Vapaavuori.

 

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aalto sanoo, että eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto vesittää kokoomuksen  päätavoiteet sote-uudistukselle.

Uutissuomalaiselle antamassaan haastattelussa Aalto  muistuttaa, että kokoomus ei ole saamassa läpi tavoitteitaan asiakkaan valinnanvapausmallille eikä kulujen menoleikkurille.

Kokoomuslaisten tunnelmat ovat ratkaisevia. Puoluetta pidetään hallituksen henkisenä johtajana. Se on nimittäin kolmesta hallituspuolueesta ainoa, jonka kannatus sallisi ennenaikaiset vaalit. Pääministeri Juha Sipilä on sanonut, että hallitus kaatuu, jos sote kaatuu.

 

Tuoreen kyselyn mukaan harvempi kuin joka kolmas kokoomuslainen kannattaa sotea. Turun puoluekokouksessa vaikutti perjantaina siltä, että ennen kaikkea Keskustan ajama maakuntamalli harmittaa.

”Tarvitaanko Suomeen tosiaan lisää hallinnontasoja?” kiteytti kokoomuslainen rouva käytävällä monen tunnot.

Pirkanmaan kokoomusnuorten puheenjohtaja Juhani Rantanen muistutti, että uudistuksen säästölaskelmat on vielä niin epämääräisiä, etttä sotea olisi vastuutonta kannattaa.

 

Perjantai-iltana puoluekokouksessa pidetty sote-tilaisuus kiinnosti niin paljon, että tuolit loppuivat kesken. Puheenjohtaja Petteri Orpo rauhoitteli tilannetta. Hän muistutti uudistuksen tarpeesta.

”Järjestelmä on liian hajautunut. Terveyskeskukseen on jono, lääkäriin ei pääse ja sairaudet pahenevat. Nykyinen malli ajaa päin seinää.”

Sekä Orpo että kokoomuksen eduskuntaryhmää vetävä Kalle Jokinen siloittelivat perustuslakivaliokunnan valinnanvapaudelle antamaa kritiikkiä. Hallitus aikoo nyt hioa mallia sen pohjalta, mutta vie uudistusta eteenpäin kohti sosiaali- ja terveysvaliokuntaa ja ison salin äänestystä.

Helsingin pormestari Vapaavuori piti kiihkeän palopuheen sotea vastaan.

”Kuten perustuslakivaliokunta sanoi, kyse ei ole yksityiskohdista, vaan maan hallintohistorian laaja-alaisimmasta reformista.”

Hän muistutti, että uudistus on niin suuri, ettei se saa olla vaalitaktinen kysymys tai arvovaltakysymys.

”Tämä on Helsingin historian suurin edunvalvntakysymys. Virkavastuuni on vastustaa sitä.”

Vapaavuori vetosi kokoomuksen maineeseen taloudenhoitajana.

”Hallitus myöntää, ettei kokonaisarviointia voi tehdä. Kukaan pysty ennakoimaan, mihin tämö johtaa. Nyt asiantuntijat VATT:ia [toim.huom. valtiontaloudentarkastusvirastoa] myöten todetaan, ettei edes talousvaikutusten etumerkki ole selvillä.

Myös Turku ja muut suuret kaupungit ovat kriittisiä uudistukselle. ei ole kiva, että lietsotaan vastakkainasettelua helsingin ja muun maan välillä.

 

Aikataulu ei poliitikkojen puheissa ole enää lainkaan niin kireä, kun vain muutama viikko sitten. Vielä silloin kärkipoliitikot kilpaa vakuuttivat, että valmista on tultava ennen lomia. Nyt kokoomuslaiset sanovat, että uudistus voidaan käsitellä myös eduskunnan kesätauon jälkeen.

Maakuntavaalien ajankohdalla ei kokoomuksessa kukaan suostu spekuloimaan. Ilmeisesti he eivät halua antaa siimaa keskustan maakuntien etenemiselle, kun omat sote-tavoitteet ovat jumissa eduskunnan valiokunnissa.

kokoomus  sote-uudistus  sote  maakunnat 




Viite