Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Brigita Krasniqi on vihreiden nuorten hallituksessa.
31.5.2018
Euroviisuvoiton vei tänä keväänä kotiin Israel. Voittolaulua luonnehdittiin feministiseksi. Siinä kuulemma arvostettiin ja juhlittiin ylpeästi erilaisuutta. Tulkinnasta voi olla montaa mieltä, jos tarkastellaan Israelin valtion politiikka.
Ymmärrän, ettei yksittäinen laulaja edusta maansa politiikkaa. Voiton jälkeen monet israelilaiset puolustivatkin voittajaa. He totesivat, että on todennäköistä, ettei voittaja kannata pääministeri Benjamin Netanjahun politiikkaa.
Pian voiton jälkeen Israelin voittaja kuitenkin totesi, että ensi vuoden euroviisut pidetään Jerusalemissa. Tätä pidettiin selkeänä kannanottona, sillä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on vastikään julistanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja Yhdysvallat on avannut suurlähetystö Jerusalemiin.
Tuhannet palestiinalaiset kokoontuivat Israelin ja Gazan rajalle osoittamaan mieltään lähetystön avaamista vastaan. Israelin asevoimat ampuivat kymmeniä mielenosoittajia. Kuolleiden joukossa oli myös lapsia. Ihmisoikeusjärjestön Amnestyn mukaan Israel rikkoo kansainvälistä oikeutta, käyttäessään väkivaltaa mielenosoittajia kohtaan.
Voi perustellusti kysyä, onko Israel valtio, jossa voisi pitää Euroviisut? Politiikkaa ei voi erottaa muusta elämästä. Politiikka on läsnä arjessa jatkuvasti. Se, joka väittää, että Euroviisut voisi järjestää jättämällä politiikka sivuun, ei ole tiedostanut politiikan arkisuutta.
Israelin ja Palestiinan konflikti jakaa Euroopan maita. Osa valtioista suhtautuu kriittisesti Israelin harjoittamaan politiikkaan palestiinalaisia kohtaan, osa sulkee silmänsä konfliktilta. Euroopan unioni on korostanut, että Euroopan unioni tavoittelee kahden valtion ratkaisua. Aselepo, rauha ja yhteiselo – nämä kolme sanaa korostuvat eniten, kun Googlaa ”EU, Palestiina ja Israel”. Jokainen voi itse pohtia, onko Euroopan unioni tehnyt töitä näiden arvojen eteen Lähi-idässä.
Tuleva vuosi on arvokeskustelun vuosi Euroopan unionissa.
Euroopan maissa käydään keskustelua siitä, voivatko ne osallistua Euroviisuihin, jos ne järjestetään Israelissa ja Jerusalemissa. Jos ei kaikissa valtioissa, niin ainakin niissä, jotka ovat tunnustaneet Palestiinan itsenäisyyden.
Islannissa kerätään jo nyt nimiä adressiin, jolla halutaan estää Islannin osallistuminen Euroviisuihin Israelissa.
Arvokeskustelun merkitys on erittäin tärkeä. On selvää, että Israel on muutakin kuin sen sodat. Israelissa on kulttuuria, historiaa ja tavallisia ihmisiä, jotka elävät elämäänsä kuten me muutkin. Se on kuitenkin valtio, joka on sodassa jota kutsutaan kaikkien sotien äidiksi. Voivatko EU:n valtiot osallistua Euroviisuihin valtiossa, joka on sodassa?
Osallistumalla monet valtiot antaisivat raskaan viestin palestiinalaisille; teidän kärsimyksellänne ei ole merkitystä.
Nyt on EU:n ja eurooppalaisten maiden aika osoittaa, että teot ovat yhtä tärkeitä kuin sanat. Euroopan unioni ei voi sulkea silmiään sodalta ja sorrolta, joka on jatkunut liian pitkään. Ei riitä, että pidetään puheita, joissa tuomitaan iskut ja vääryydet. Ei riitä, että kauhistellaan Twitterissä sotaa. Nyt on EU:n aika puolustaa sen omia arvoja: rauhaa ja oikeudenmukaisuutta.
israel  palestiina  euroviisut  eu-blogi 
Tweet