Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Muovinkierrätys säästää luonnonvaroja ja kerää talteen muoviin käytetyn fossiilisen raaka-aineen.
1.3.2018 8.09
Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) viettää parhaillaan muovitonta kokeilua: repussa kulkee kangaskassi ja elintarvikkeita ostaessa hän välttelee muoviin pakattua.
Hanke on saanut sosiaalisessa mediassa niin paljon vastakaikua, että maaliskuussa Hautala haastaa muutkin kuukaudeksi välttelemään kertakäyttömuovia.
”Jotkut kysyvät, voiko enää käyttää hammastahnaa, kun se on muoviputkilossa. Mutta haasteen idea on tuoda esiin sekin, miten vaikea on välttää muovia. Minun syntini on autoilu. Autonrenkaistakin irtoaa mikromuovia.”
Muovittomaan maaliskuuhun ovat lähteneet mukaan muun massa Sitra, biohajoavia kosmetiikkapakkauksia valmistava Sulapac, valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja kierrätyspuuvillaa valmistava Pure Waste Textiles. Haaste löytyy Facebookista.
Euroopan parlamentin varapuheenjohtajana Hautala ajaa kokoushuoneiden vesipulloista luopumista. Parlamentissa työskentelee noin 9 000 ihmistä. He juovat jopa miljoona pulloa vettä vuodessa. Pullojen tilalle on tulossa vesijohtoverkkoon kytkettyjä automaatteja.
”Kun kollegani kuulivat, että automaatistakin saa hiilihapollista vettä, se käänsi monen pään”, Hautala sanoo.
EU-tasollakin on herätty muovin ongelmiin. Muutaman vuoden takainen muovipussidirektiivi suitsi muovien käyttöä.
Sen vuoksi vaate- ja kirjakaupat Suomessakin veloittavat nykyään muovipussista, eikä ruokakauppojen kassoilta enää löydy ilmaisia hedelmäpusseja. Tämä on karsinut pussien käyttöä miljoonilla. Nyt ympäristötietoisuudessa on Hautalasta tapahtumassa kvanttihyppäys.
”On ennenkuulumatonta, että kun komissio esittelee muovistrategiaa, asiasta kertovat komission varapuheenjohtajat Frans Timmermans ja Jyrki Katainen.”
Hautalan mukaan EU:ssa on perinteisesti pikemminkin kuunneltu muoviteollisuuden taloudellisia intressejä. Nyt komission tavoite on suojella ympäristöä ja samalla edistää innovaatioita.
”EU:ssa taloutta ja ympäristöä ei nähdä enää niin vastakkaisina kuin ennen.”
Osin muovinkierrätysintoon on syynä se, että Eurooppa ei enää pysty dumppaamaan muovijätettään Kiinaan. Kiina kielsi sen vuodenvaihteessa.
Vuonna 2030 kaiken muovin voi kierrättää, jos EU-komissio saa tahtonsa läpi. Tämä oli yksi komission tammikuussa esittelemän muovistrategian avauksista. Tavoitteeseen on matkaa. Tällä hetkellä kolmannes muovista kierrätetään, kolmannes menee kaatopaikalle ja kolmannes poltetaan.
EU:n budjetista vastaava komissaari Günther Öttinger haikailee muoviveroa, josta saadut tulot paikkaisivat Brexitin jättämän loven EU:n budjetissa.
Hautalasta ajatus on nerokas, mutta vero vaatii EU-maiden yksimielisyyden. Hautala haluaisi julkisiin hankintoihin velvoitteen välttää muovia. Yksi ratkaisu voisi olla muovituotteiden panttijärjestelmä nykyisen pullonpalautuksen tyyliin.
muovi  europarlamentti  euroopan komissio  kiertotalous 
Tweet