Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
28.2.2018
Ehkä on hyvä, että perhevapaiden uudistaminen jää seuraavalla hallitukselle. Ne pitää uudistaa niin, että tasa-arvo ja lapsiperheiden elämä paranevat. Lastenhoidon kehittäminen ei voi olla pelkkää talouslukujen parantamista.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) harmittelee, että Suomessa vain joka toinen kaksivuotias on päiväkodissa. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vastaava luku on yhdeksän lasta kymmenestä.
Ruotsissa ja Norjassa pikkulasten ryhmässä on noin 13 lasta ja hoitajia enemmän kuin Suomessa. Kun oma lapseni meni vuoden ja neljän kuukauden ikäisenä hoitoon, oli ryhmässä yli 20 lasta.
Ja sen jälkeen kun lapseni aloitti päivähoidossa vuonna 2012, siitä on säästetty vielä lisää. Tilavaatimuksia on Helsingissä muutettu niin, että lasta kohden on entistä vähemmän neliöitä.
Viime vuonna julkaistussa Oulun yliopiston tutkimuksessa todettiin, että hallituksen heikennykset päivähoitoon ovat tehneet ryhmistä lapsille kohtuuttoman suuria ja vähentäneet mahdollisuuksia lasten yksilölliseen huomiointiin.
Osa äideistä jää kotiin, koska ei luota päivähoitoon. Melkein joka kolmas pitkään kotona lasta hoitavista sanoo syyksi, ettei päivähoidon laatu vastaa hänen toiveitaan. Päivähoitoa parantamalla nämä äidit saataisiin työelämään.
On muuten kiinnostavaa, että juuri hoitovapaita on leikattava, että työllisyysaste nousisi. Kuitenkin 20–59-vuotiaat äidit käyvät enemmän töissä kuin 20–59-vuotiaat lapsettomat miehet.
Lapsiaan hoitaa kolmevuotiaaksi kotona 15 prosenttia äideistä. Heistä suurella osalla ei ole työpaikkaa mihin palata. Tai jos on, se on matalapalkkainen pätkätyö. Kotiäitiys on kunniallisempi vaihtoehto työttömyydelle.
Työttömyyskorvaus olisi kotihoidontukea korkeampi, mutta nykyinen työvoimapolitiikka voi tehdä arjesta mahdottoman. Työttömän edellytetään ottavan vastaan paikka jopa puolentoista tunnin yhdensuuntaisen työmatkan päästä. Työpäivästä, ja lasten hoitopäivästä, voi tulla 11-tuntinen.
Uusi aktiivimalli on erityisen hankala päiväkoti-ikäisen vanhemmille. Työttömän lapsilla ei ole oikeutta kokopäiväiseen päivähoitopaikkaan. Jos vanhempi ei voi puuttuvan hoitopaikan takia ottaa työkeikkaa vastaan, leikataan hänen työttömyystukeaan.
Toivottavasti seuraava hallitus palauttaa kaikkien lasten oikeuden päivähoitoon. Tehdyt päivähoidon heikennykset säästävät alle 20 miljoonaa euroa. Rahasumma on olematon ja osoittaa, että työttömien lapsilta leikkaaminen on lähinnä arvovalinta. Valtiolta riittää pelkästään turpeelle verotukea vuodessa noin 140 miljoonaa euroa.
Se, että lasten kotihoito nyt kasautuu lähes pelkästään äideille, estää tasa-arvon toteutumisen Suomessa. Perhevapaisiin pitää kiintiöidä vähintään viisi isäkuukautta.
Isäkuukaudet eivät saa leikata äidin ansiosidonnaista vapaata. Siksi perhevapaisiin pitää olla valmis laittamaan rahaa. Tälle hallitukselle tasa-arvon edistäminen ei ole niin tärkeää, että siihen voisi sijoittaa.
Myöskään eläinten hyvinvointi ei saa maksaa. Eläinsuojelulain uudistus ei paranna eläinten oloja, koska hallitus päätti, ettei tuottajille saa tulla uusia kuluja. Eläimistä välittävän kuluttajan pitää jatkossakin valita eettisiä erikoistuotteita tai ryhtyä vegaaniksi.
Politiikassa on asioita, joita sanotaan tärkeiksi. Sitten on niitä, joihin käytetään rahaa. Kannattaa kiinnittää huomiota näiden eroon.
varhaiskasvatus  perhevapaat  vanhempainvapaat  eläinsuojelulaki  eläinlaki 
Tweet