Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
19.12.2017
Eduskunta hyväksyi tänään tiistaina uuden alkoholilain, joka vapauttaa alkoholin myyntiä.
Sen äänestyksissä näkyi selvästi, miten sukupuolittunut alkoholikysymys on. Väkevämpien juomien myyntiä ruokakaupoissa kannatti 98 kansanedustajaa. Heistä melkein kolme neljästä oli miehiä.
Kansanedustajat kuuntelivat enemmän miesäänestäjiä kuin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä. Se tyrmäsi myynnin vapauttamisen. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa on lähinnä naisia. Alkoholin rajoittamista vastustavat miehet ja erityisesti paljon alkoholia käyttävät miehet.
Sukupuolijako ei yllätä, jos kiinnittää huomion siihen, että alkoholi edustaa Suomessa miehen vapautta.
Tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi lähiöbaari ja alkoholin kuvaus elokuvissa edustavat miehen vapautta vaimosta ja perheestä.
Rajoituksia pidetään hyysääjäakkojen kiusantekona, THL:n kiukkuisten justiinoiden ideologisena taisteluna pullosta.
Alkoholiin liittyy myös yksilön halu vapautua valtiosta, joka syyttä yrittää holhota kansalaistaan. Jo vanhastaan humala on alamaisen kapinointia valtaapitäviä vastaan. Suomalaiselle alkoholikulttuurille kun on tyypillistä, että juodaan väkeviä juhlapäivinä.
Moni ehkä muistaa, kun pari vuotta sitten keskusteltiin viski-sanan laillisuudesta markkinoinnissa. Aiheesta käydyissä nettikeskusteluissa miehet vaahtosivat raivoissaan holhoavaa hyvinvointivaltiota vastaan. Puheenvuoroissa ei peitelty, että holhous on nimenomaan naisten vika.
Tänään eduskunnassa akkavalta kukistui ja alkoholilaki muuttuu.
Asiantuntijat toivovat, etteivät kuolonuhrien määrä ja terveydenhuollon kustannukset nousisi kovin korkeiksi.
Lakia kannattaneet iloitsevat, että juomakulttuurimme lähtee nyt eurooppalaistumaan. He muistuttanut, että nuorison juomatavat ovat jo menossa hyvään suuntaan. Alaikäiset juovat aiempaa vähemmän.
Mutta eivät nuorten asenteet ole itsekseen raitistuneet. Nuoret juovat vähemmän, koska heidän elämäänsä kontrolloidaan enemmän. He eivät saa alkoholia.
Kukapa keski-ikää hipova ei olisi saunakaljaostoksilla ilahtunut, kun kassa on kysynyt papereita. Niitä kysytään nykyään kaikilta alle kolmekymppisen näköisiltä. Ja parhaillaankin bussipysäkeillä on päivittäistavarakaupan kampanja, jossa muistutetaan, että on laitonta välittää alaikäiselle alkoholia.
Kyse on samasta saatavuuden rajoittamisesta, jota aikuisten kohdalla edustaa alkoholiprosenttien säätely.
Nykynuoret siis juovat vähemmän, koska alaikäisten juomien saatavuutta on rajoitettu. Huono uutinen on, että täysi-ikäistyttyään nuoret juovat samaan malliin kun Suomessa on tapana.
Jos käsitys alkoholista avaimena vapauteen joskus Suomessa murtuu, se voisi oikeasti muuttaa juomatapoja. Toistaiseksi kytkös elää vahvana. Niin voimallisesti alkoholilainkin yhteydessä puhuttiin vapaudellisista arvoista.
Voisi ajatella, että vapautta on vahvat ihmisoikeudet, mahdollisuus käyttää sananvapauttaan ilman tappouhkauksia, vapaus toteuttaa omaa sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan, vapaus köyhyydestä ja pakkotyönhausta tai vapaus viestiä sähköisesti ilman viranomaisten seurantaa.
Mutta ilmeisesti suomalainen on todella vapaa vasta juodessaan ruokakaupasta ostamaansa sekoitettua vahvaa lonkeroa.
alkoholipolitiikka  alkoholi  alkoholilaki 
Tweet