Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Arno Zengerle
Ottakaa oppia. Fossiilisesta energiasta luopuneen Wildpoldsriedin pormestari Arno Zengerle ei ole tyytyväinen Saksan energiapolitiikkaan. ”Hiilen polttamisesta pitäisi päästä eroon, mutta isot yritykset ovat vahvoja pelottelevat siitä aiheutuvilla ongelmilla. Parlamentaarikot kuuntelevat yrityksiä.”Lasse Leipola

Ottakaa oppia. Fossiilisesta energiasta luopuneen Wildpoldsriedin pormestari Arno Zengerle ei ole tyytyväinen Saksan energiapolitiikkaan. ”Hiilen polttamisesta pitäisi päästä eroon, mutta isot yritykset ovat vahvoja pelottelevat siitä aiheutuvilla ongelmilla. Parlamentaarikot kuuntelevat yrityksiä.”

Pikkukylä halusi irti öljystä ja päätyi tulevaisuuden energiajärjestelmän laboratorioksi

8.12.2017 13.59

Lasse Leipola

Pieni kylä Baijerin maaseudulla haluaa näyttää mallia koko maailmalle. Saksan valtakunnallisen Energiewende-politiikan alku ajoitetaan yleensä vuoteen 2000, mutta Wildpoldsriedissä rattaat pyörähtivät liikkeelle jo muutamaa vuotta aiemmin.

Tuolloin, 1990-luvun loppupuolella Wildpoldsriedin pormestarin tehtävässä juuri aloittanut Arno Zengerle tutustui itävaltalaiseen kylään, jossa öljylämmitys oli korvattu puupelleteillä.

”Totesin, että meidän pitää tehdä täällä sama, että raha pysyy alueella eikä karkaa Saudi-Arabiaan tai Venäjälle. Kukaan omassa puolueessani ei ymmärtänyt, mistä oli kyse, joten vuokrasin bussin ja kävimme yhdessä Itävallassa.”

Zengerle sai vakuutettua kollegansa ja energiavallankumous sai alkunsa. Tulevina vuosina ideoita alkoi pompahdella esiin ja niitä ryhdyttiin myös toteuttamaan. Toinen askel oli sähkön tuottaminen tuulivoimalla sekä läheisten maatilojen biokaasulla.

”He eivät enää tuota vain maitoa ja lihaa vaan myös energiaa. Siten heidän elantonsa on vankasti kahdella jalalla.”


Zengerlen mukaan kylän asukkaat ovat käyttäneet vuosien varrella yhteensä noin 50 miljoonaa euroa erilaisiin energiahankkeisiin. Ja kaikki tämä on perustunut vapaaehtoisuuteen ja omaan innokkuuteen – esimerkiksi kylän 2 600 asukkaasta enemmän kuin joka kymmenes on osakkaana kylän yhdeksässä tuulivoimalassa.

Eikä hanke ole vielä läheskään valmis vaan Zengerle listaa hankkeita, jotka ovat käynnissä tai alkamassa: energiaa tuottava kerrostalo vähävaraisille perheille, kaukolämpöverkon laajennnus, vedyn valmistaminen ylimääräisestä tuulisähköstä ja energian taltioimiseen liittyvät hankkeet.

Kylässä on myös käynnissä muun muassa Siemensin ja paikallisten yliopistojen yhteishanke, jossa selvitetään verkon vakautta parantavia ratkaisuja. Käytännössä kyse on siitä, että kyläläisiltä katkotaan katu kerrallaan yhteys valtakunnan verkkoon ja paikataan tilannetta akuilla. Tarkoituksena on varautua tilanteeseen, jossa sähköverkossa olevasta tuotannosta reilusti yli puolet on vaihtelevaa kuten aurinkoa ja tuulta.

”Kun olin koulussa, siellä opetettiin, että sähköverkon vakaus edellyttää suuria voimalayksiköitä. Kohta niitä ei kuitenkaan enää ole”, povaa tutkimushanketta vetävä energiakonsultti Bernhard Rindt.

Hänen visiossaan sähköverkko koostuu tulevaisuudessa itsenäisistä soluista, kuten nykyiset matkapuhelinverkot. Esimerkiksi Wildpoldsried voisi olla oma solunsa, joka toimii itsenäisesti ja reagoi tarvittaessa naapuriensa tarpeisiin.

Aiemmin tietoverkkojen kanssa muun muassa Suomessa työskennellyt Rindt uskoo, että edistyksellisiin sähköverkkoihin voidaan ottaa oppia muilta teollisuuden aloilta.

”Se maksaa, mutta ei välttämättä niin paljon kuin esimerkiksi mobiiliyhteyksien vallankumous.”


Wildpoldsriedin energiahankkeet ovat poikineet kylään tutkimusten lisäksi myös liiketoimintaa. Kylän suurimmaksi työllistäjäksi on noussut vain seitsemän vuotta sitten perustettu Sonnen-älyakkuvalmistaja. Uusiutuvan energian edelläkävijänä profiloituva kylä sopii hyvin akkuvalmistajan kotipaikaksi, vaikka sen asiakkaat ovatkin pääosin muualla Saksassa ja maailmalla.

Yrityksen perustuote on akku, johon voi varastoida oman aurinkopaneelin tuottamaa sähköä. Älykkyys tarkoittaa käytännössä etäluettavaa sähkömittaria, jonka toimintaa voi laajentaa lisälaitteilla esimerkiksi kodinkoneiden etäohjaukseen. Omaa sähkönkulutusta ja akun varausta voi seurata vaikkapa kännykällä.

”Ihmiset tulevat hyvin tietoisiksi energiankulutuksestaan. He saattavat tarkastaa tilanteen monesti päivän aikana. Jotkut soittavat kotiin käskeäkseen säästää energiaa, jos alkaa näyttää siltä että akku on tyhjenemässä ja sähköä pitäisikin ostaa verkosta”, Sonnenin tiedottaja Mathias Bloch kertoo.

Sonnen-akkuja on toimitettu jo 20 000, joista suurin osa Saksaan, runsaasti myös Australiaan ja Kaliforniaan ja muutamia Suomeenkin. Yhtiöllä on Yhdysvalloissa oma tuotantolaitos, mutta kaikkialle muualle maailmaan vietävät akut kasataan Wildpoldsriedissa. Nykyään akkuja valmistuu tuhat kuukaudessa ja Wildpoldsriedin tilat alkavat tulla vastaan.

Yrityksen ensimmäiset asiakkaat olivat omavaraisuusidealisteja, sillä vielä vuosikymmenen alussa saksalainen tukijärjestelmä ei kannustanut säilömään sähköä kotona. Kun omat paneelit tuottivat tarvetta enemmän sähköä, ylijäämä kannatti työntää verkkoon syöttötariffihinnalla. Koska tariffihinta oli korkeampi kuin markkinahinta, sähköä pystyi säilömään verkossa ja tienaamalla samalla erotuksen verran rahaa.

”Yritys alkoi kuitenkin menestyä, koska pieni joukko ihmisiä halusi hinnasta piittaamatta olla omavaraisia energiansa suhteen.”

Tariffijärjestelmän uudistus käänsi tilanteen sellaiseksi, että akuista tuli myös taloudellisesti järkevä valinta. Huomattavasti matalamman tariffin myötä omaa sähköä ei kannattanut enää myydä verkkoon, jos sen pystyi säästämään omassa akussa.

Blochin mukaan yhdeksän kymmenestä kotitaloudesta hankkii nykyään aurinkopaneelien yhteydessä myös akut.

”Ei ole järkevää ostaa pelkkiä paneeleita. Keskimääräinen kotitalous pystyy kattamaan paneeleilla ja akuilla noin 70–75 prosenttia sähkönkulutuksestaan.”


Sonnen haluaa olla mukana Rindtin visioimassa älykkäiden sähköverkkojen tulevaisuudessa. Kun akkujärjestelmiä oli vuoteen 2015 mennessä kertynyt tarpeeksi, Sonnenilla havaittiin, että lähes jokaisena ajan hetkenä oli olemassa kotitalouksia, jotka käyttivät enemmän sähköä kuin tuottivat, sekä sellaisia, jotka tuottivat enemmän kuin kuluttivat.

”Tämän vuoksi perustimme asiakkaillemme oman yhteisön, jossa he voivat jakaa sähköä keskenään. Muuta sähkösopimusta ei enää tarvita vaan ulkopuolelta tarvittavan sähkön saa muiden käyttäjien muodostamasta virtuaalivoimalasta.”

Yhtiö on myös mukana hankkeessa, jossa pyritään selvittämään, kuinka paljon Sonnen-kotitaloudet voisivat säilöä tuulivoiman ylituotantoa Pohjois-Saksassa, jotta se voidaan siirtää pullokaulaksi muodostuneita siirtolinjoja pitkin Etelä-Saksaan rauhallisempana hetkenä. Tällöin akuutti sähköntarve etelässä voitaisiin kattaa sikäläisten Sonnen-talouksien ylijäämästä.

”Nyt tilanne on se, että pohjoisessa pitää sulkea tuulivoimaloita ja maksaa niiden omistajille korvausta. Ja samaan aikaan etelässä pitää käynnistää kaasuvoimaloita.”


Myös pormestari Zengerlen ajatukset ovat yhä useammin oman kylän ulkopuolella. Kylässä käy jatkuvasti ulkomaisia vieraita ja kaupungin edustajat ovat toivottuja vieraita erilaisissa tapahtumissa ympäri maailman. Pormestarin mukaan kylien ja kaupunkien keskinäinen yhteistyö on tärkeää.

”Kaikilla on omat ideansa ja niistä voi oppia – kuten virheistäkin.”

Viime vuosina kiinnostusta on ollut erityisesti Afrikassa. Kylässä on määrä järjestää Saksan kehitysministeriön tuella kahden viikon mittainen kurssi uusiutuvasta energiasta eri Afrikan maista tuleville vieraille. Zengerlen mukaan yksi tärkeimmistä tavoitteista on varmistaa, että osallistujat jakavat saamaansa oppia eteenpäin kotimaissaan.

”Meille on tärkeää, että heille annetaan sellainen tulevaisuus, että he voivat pysyä kotimaassaan.”




Viite