Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
20.10.2017
Jos päätöksentekijät halvaantuvat Turun kaltaisissa tilanteisessa, on peli menetetty ja kädet nostetaan ylös terroristien edessä. Näin sanoi sisäministeri Paula Risikko (kok) syyskuussa Nykypäivä-lehdessä.
Hallitus ei totisesti halvaantunut. Se nosti Turun puukotusten jälkeen poliisin ja suojelupoliisin määrärahoja, ehdotti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden uhka-arvioita ja säilöönottoa, ja alkoi puuhata paperittomien majoittamisen kriminalisointia. Majoitusehdotus oli – ehkä tarkoituksella – niin epämääräinen, ettei ole selvää, millainen majoittaminen olisi laitonta.
Poliisihallitus kiirehti aseistamaan poliiseja myös työmatkoilla. Poliisiylijohtaja havitteli poliisille panssariajoneuvoja. Kaikki poliisipartiot varustetaan konepistooleilla.
Järkytymme, kun tapahtuu jotain suurta ja pahaa. Poliittiset voimat ovat taitavia käyttämään hätäännystä hyväkseen. Turvallisuuden nimissä poliitikot ajavat nopeasti läpi dramaattisia toimia, joita tuskin muuten hyväksyttäisiin. Esimerkiksi syyskuun yhdennentoista terrori-iskujen seurauksena Yhdysvallat hyökkäsi kahteen maahan, hyväksyi kidutuksen ja lisäsi voimakkaasti sähköistä massavalvontaa.
Suomessa hätäännyksen turvin tehtävää politikointia ei ole juuri nähty. Kouluampumisiin ja pommi-iskuihin on reagoitu rauhallisella lainsäädäntötyöllä, kuten tuoreen Vihreän Langan juttu osoittaa.
Nyt linja tuntuu muuttuneen. Ensin turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen ja sitten Turun puukotukset avasivat padon ihmisoikeuksien ja perustuslain yli tallomiselle ja viranomaisten järeälle varustamiselle.
Kymmenen päivää puukotusten jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk) vetosi kaikkiin eduskuntapuolueisiin, että uudet tiedustelulait saadaan nopeutetusti voimaan.
”Oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus”, Sipilä linjasi.
Oikeusministeriö ei ole nähnyt syytä nopeuttaa lakimuutosta.
Hallituksen esitykset paperittomien ahtaalle ajamiseksi tai poliisin varustelemiseksi eivät olisi vaikuttaneet Turun puukotuksiin. Tekijä oli maassa laillisesti, toimi nyky-
tiedon valossa yksin, ja pysähtyi tavallisen poliisipartion virka-aseen luotiin. Puukottajasta oli varoitettu poliisia, joten tiedustelulakikaan tuskin olisi auttanut.
On uhkia, joiden ehkäisyyn poliitikkojen soisi suuntaavan järeitä toimia. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan. Kun lukee tuoretta sisäisen turvallisuuden strategiaa, voisi kuvitella, että ilmastonmuutos koskettaa vain muuta maailmaa.
Se ei ole totta. Lokakuussa tulvakeskus kehotti varovaisuuteen rankkasateiden vuoksi ja elokuussa Kiira-myrskystä annettiin vaaratiedote.
Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja on kuvaillut kuluvaa vuotta luonnonmullistusten kannalta ennenkokemattomaksi. ”Kohtaamme sellaisia luonnonilmiöitä, joihin emme ole modernina yhteiskuntana tottuneet.”
Ilmastouhkat koskettavat myös Suomea. Erityisesti sen uhan edessä ei saa nostaa käsiä ylös, muuten peli on menetetty.
Tweet