Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Eduskunta koolla. Tiistain lähetekeskustelu keräsi täysistuntosaliin paljon kansanedustajia ja yleisöä. Keskustelussa olivat esimerkiksi kiinteistöjen lämmitys ja opintotuen huoltajakorotukset. Jenni Leukumaavaara

Eduskunta koolla. Tiistain lähetekeskustelu keräsi täysistuntosaliin paljon kansanedustajia ja yleisöä. Keskustelussa olivat esimerkiksi kiinteistöjen lämmitys ja opintotuen huoltajakorotukset.

Hallitukselta ilmastoystävällinen lakiesitys – paitsi turpeeseen ei vieläkään puututa

17.10.2017 16.57

Jenni Leukumaavaara

Eduskunnan lähetekeskustelu polttoaineiden valmisteverosta tiistaina herätti vilkasta keskustelua täysistunnossa. Vihreät kansanedustajat ottivat kantaa erityisesti turpeen ja öljyn käyttöön lämmityksessä.

Hallitus aikoo korottaa lämmitys-, voimalaitos- ja työkonepolttoaineiden veroa niin, että niiden energia- ja hiilidioksidiosuutta korotettaisiin. Korotusta painotettaisiin hiilidioksidiveron suuntaan.

Kevyen ja raskaan polttoöljyn, kivihiilen ja maakaasun hiilidioksidiveron laskentaperusteena oleva hiilidioksiditonnin arvo nostettaisiin nykyisestä 58 eurosta 62 euroon. Tällöin hiilidioksiditonnin arvo olisi sama kuin liikennepolttoaineilla. Kiinteä ja kaasumainen biomassa säilyisi edelleen verottomana eikä polttoturpeen verotukseen ehdoteta muutoksia.


Vihreiden kansanedustajat kiittivät hallitusta hyvästä lakiesityksestä, joka ohjaa esimerkiksi öljypohjaisesta kiinteistön lämmityksestä ilmastolle ystävällisempiin vaihtoehtoihin, kuten maalämpöön.

”Öljylämmityksestä pyritään laajemminkin eroon, tämä on aivan oikea suunta. Paitsi yksityisiin kiinteistönomistajiin, tällä toivottavasti on ennen kaikkea vaikutusta julkisen sektorin - kuntien, kaupunkien ja valtion omistamien rakennusten lämmitysmuotojen uudistamiseen vahvasti ohjaava vaikutus”, vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää sanoi.

Hallituksen lakiesitys ei kuitenkaan esitä muutoksia polttoturpeen käyttämiseen. Halmeenpää huomautti, että hallituksen päätös olla korottamatta turpeen verotusta tosiasiassa parantaa sen kilpailukykyä verrattuna verrokkipolttoaineisiin.

”Tässä mielessä hallituksen esitystä ei voi kovin ilmastoystävällisenä pitää. Jonain päivänä turpeesta on suuressa mittakaavassa luovuttava.”

Halmeenpää penäsi valtiovarainministeri Petteri Orpolta hallitukselta toimia ja tavoitteita turpeen käytön vähentämiseksi.


Kansanedustaja Ville Niinistö vertasi tilannetta Ruotsiin, jossa kiinteistöjen öljypohjainen lämmitys on loppunut käytännössä kokonaan. Ruotsi korotti roimasti lämmityspolttoöljyjen verotasoa 15 vuotta sitten. Samalla maan hallitus antoi vahvat tuet muihin lämmitysmuotoihin siirtymisessä.

”Poliitikot Suomessa ovat olleet hitaampia tässä muutoksessa. Ei se ole ihmisten vika, että heillä on vanhentunut lämmitysmuoto taloissaan. Meidän pitäisi auttaa heitä vaihtamaan se.”

Suomessa on vielä noin 200 000 kotitaloutta, jotka käyttävät öljylämmitystä. 

Niinistö korosti energianeuvonnan merkitystä ja lämmitysmuodon vaihtamisen tukemista esimerkiksi maalämpöön. Niinistö ehdotti lisäavustusta, jos tähän mennessä käytetty kotitalousvähennys ei ole tarpeeksi kannustava. Niinistö osoitti pyynnön etenkin keskustalaiselle ilmastoministerille Kimmo Tiilikaiselle.

Ehdotus sai kannatusta esimerkiksi kokoomuksen ja sdp:n kansanedustajilta. Myös ministeri Orpo sanoi kannattavansa neuvontaa ja mahdollista lisäavustusta.

Hallituksen esitys siirtyy eduskunnan lähetekeskustelusta valtiovarainvaliokuntaan.

bioenergia  maalämpö  turvetuotanto  soidensuojelu  polttoainevero 




Viite