Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
12.5.2008 14.32
Ei tarvitse olla huippu-urheilija tai valtion päämies, jotta voisi ottaa kantaa Kiinan ihmisoikeustilanteeseen.
”Tavalliset ihmiset voivat vedota Kiinan päättäjiin tai painostaa Suomen valtiojohtoa tuomaan Kiinan ihmisoikeustilannetta esille, mikä on varmaan tehokkain keino”, Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntija Meri Mäkihannu kertoo.
Mäkihannu sanoo, että jos kansalaiset pitävät Kiinan ihmisoikeuksia esillä, myös päättäjät ymmärtävät, että asia on tärkeä ihmisille. Hänen mukaansa huolensa voi tuoda julki myös osallistumalla Amnestyn kampanjaan, jossa matkataan kohti Pekingiä keräämällä liikuntasuorituksia verkkopalveluun.
Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus Sask puolestaan kampanjoi parempien työolojen puolesta osallistumalla kansainväliseen Play Fair -kampanjaan. Tavoitteena on vaikuttaa urheiluvälineiden valmistajiin.
”Kaupassa voi kysellä tuotteiden alkuperästä ja tuoda siten esiin, että hinta ei ole ainoa kuluttajille tärkeä asia. Kauppiasparka ei usein tiedä juurikaan enempää, mutta hän voi laittaa viestiä eteenpäin”, Saskin tiedottaja Jukka Pääkkönen opastaa. Hänen mukaansa toinen keino on vaikuttaa suoraan brändeihin osallistumalla kampanjoihin tai lähettämällä kirjeitä suoraan yrityksille.
Eniten vaikutusmahdollisuuksia on kunnissa ja urheiluseuroissa. Ne voisivat ottaa työolot paremmin huomioon hankinnoissaan. Urheiluseurat voivat myös viestittää sponsoreille, että eettisillä asioilla on merkitystä.
Amnestyn kampanjan tavoin myös Play Fair -kampanjaan voi osallistua verkossa. Siinä missä Amnestyn viestiä viedään liikkumalla, kulkee sanoma paremmista työoloista tekstiviestillä tai sähköpostilla.
Sask ei kehota boikotoimaan tuotteita. Pääkkösen mukaan boikotit johtavat usein työntekijöiden kannalta huonompaan tilanteeseen. Sama koskee myös olympialaisia
”Kiinalaisten kansalaisjärjestöjen edustajat vetosivat heti alussa, ettei kampanja kohdistuisi kisojen boikotointiin. Olympialaiset ovat niin tärkeä tapahtuma kiinalaisille, että olympialaisten boikotointi kääntyisi kampanjaa vastaan”, Pääkkönen kertoo Hän kuitenkin toivoo, että kisajärjestäjät ottaisivat tosissaan ne lupaukset, joita he kisoja myönnettäessä antoivat.
Amnestyssa ollaan samaa mieltä.
”Vaikka Suomen valtiojohto menee olympialaisiin olympiakomitean vieraana, eivät he ole puhtaasti kisaturisteja vaan heidän tulisi ottaa kantaa Kiinan ihmisoikeustilanteeseen”, Mäkihannu linjaa. Hänen mukaansa Suomen tehokkain vaikutuskanava on EU. Boikotti ei kuitenkaan ole Amnestynkaan mielestä oikea ratkaisu.
”Emme näe boikotointia kovin rakentavana tapana edistää Kiinan ihmisoikeuksia. Päättäjien tulee kantaa vastuunsa ja käyttää kaikkia mahdollisia tilaisuuksia hyväkseen sitouttaakseen Kiinan ihmisoikeuksiin”, Mäkihannu toteaa.
ihmisoikeudet 
Tweet