Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
David Krantz / Flickr
Myötätuulta. Uusiutuvat energiamuodot ovat tuottoisia nykyään myös sijoittajan salkussa.
13.7.2017 20.34
Greenpeacen maajohtajan Sini Harkin mukaan vielä noin kymmenen vuotta sitten ajateltiin, että oli erityisiä eettisiä rahastoja, joissa sijoitettiin esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaan. Nyt tämä ajattelu on valtavirtaa.
”Enemmän ja enemmän rahastot ymmärtävät, että esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen myötä siirtymä uusiutuviin energioihin on systeemitasolla alkanut. Sijoittaminen fossiilisiin polttoaineisiin on nykyään paitsi epäeettistä, myös taloudellisesti tyhmää”, Harkki sanoi vastuullista sijoittamista käsitelleessä keskustelussa Porin SuomiAreenalla torstaina.
Viime vuosi oli viides vuosi peräkkäin, kun uusiutuvaan energiaan sijoitettiin enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin.
”Trumpkaan ei voi muuttaa sitä, että esimerkiksi Kaliforniassa aurinkovoima on todella paljon edullisempaa kuin esimerkiksi hiilivoiman rakentaminen. Se on jo täysin markkinavetoinen muutos”, Harkki sanoi.
Pariisin ilmastosopimuksella on kaikkien paneelikeskustelijoiden mukaan ollut iso henkinen merkitys uusiutuviin energiamuotoihin sijoittamisessa, mutta poliitikoilla ei silti ole varaa taputella toisiaan selkään.
Tärkeimmän työn on tehnyt finanssiala, arvioi kokoomuslainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.
Hänen mukaansa finanssiyritykset ja -yhteisöt ovat Greenpeacen kaltaisten ympäristöjärjestöjen jälkeen tällä hetkellä radikaalein liike resurssitalouden ja ilmaston puolesta toimimisessa.
Ne ovat esimerkiksi ajaneet finanssilainsäädäntöön ympäristöriskin parempaa huomiointia. Pietikäinen korostaa, että luottoluokittajien pitää luokittaa ympäristöriskit samalla tavalla kuin talousriskit, jolloin sijoittavat voivat niitä läpinäkyvästi vertailla.
Yksittäisiä eettisiä sijoittajia tärkeämpää on saada sijoittajajätit aidosti ympäristöystävällisemmiksi ja vastuullisiksi. Esimerkiksi työeläkevakuutusyhtiöt istuvat valtavan omaisuuden päällä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
”Jos työeläkeyhtiöt päättävät olla sijoittamatta fossiilisiin polttoaineisiin, sillä on valtavat seuraukset. Niillä on mahdollisuus olla hyvän voima, ja niin ne ovat mielestäni olleetkin”, sdp:n kansanedustaja Timo Harakka sanoi paneelikeskustelussa.
Samaa mieltä on työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio.
”Uskon, että isot massat, joissa eläkevaratkin on, tulevat ohjaamaan kaikkein parhaiten sitä, että ilmastonmuutosta pystytään ehkäisemään. Ne pystyvät siihen paljon paremmin kuin yksikään poliittinen päätös”, Ritakallio sanoi.
Suomalaiset työeläkevakuutusyhtiöt ovat pärjänneet hyvin vastuullista sijoittamista koskevissa selvityksissä - joskin tiedossa on myös, että rahat sijoitetaan yhä usein veroparatiisien kautta.
uusiutuva energia  sijoittaminen  yritysvastuu  suomiareena2017 
Tweet