Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Monta kulmaa ympäröivään maailmaan. Muun muassa nämä podcastit pyörivät Vihreän Langan toimittajien korvissa.
29.6.2017 17.01
Podcastien kirjo on jo suomenkielelläkin melkoinen. Suomalaisia podcasteja kokoavan Jakso.fi-sivuston äänestyksessä suosituimmaksi valittiin kehonrakennussivusto
Pakkotoiston samanniminen podcast.
Kärkikymmenikössä olivat myös talousaiheinen Rahapodi sekä useita huumori- ja uusmedia-aiheisia podeja. Vihreän
Langan Puhekupla ei ole enää ainoa politiikkaa sohiva podcast, vaan niitäkin on jo lukuisia.
Suomesta puuttuu vielä podcast, joka olisi noussut valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. Sellainen, kuin vaikkapa yhdysvaltalainen Serial muutaman vuoden takaa.
Läpimurto-podcastin voi tehdä oikeastaan kuka vain, kunhan rautainen idea löytyy. Podcastien tekeminen on yhtä helppoa
ja halpaa kuin blogin pitäminen. Riittävän laadukkaita mikrofoneja saa edullisesti ja äänen voi käsitellä Audacityn kaltaisilla ilmaisohjelmilla.
Podcastien saaminen eri palveluihin vaatii hieman vaivaa, mutta kun yhteydet on luotu, uusi jakso menee sujuvasti esimerkiksi Soundcloudin kautta suoraan kaikkiin palveluihin.
Langan vinkit kesäkuunteluun:
Freakonomics-kirjasta tunnetun Stephen J. Dubnerin viihteellisessä tietovisailu podcastissa eri alojen asiantuntijat kilpailevat kertomalla kiinnostavia knoppitietoja. Voittaja valitaan kolmella kriteerillä: onko tieto oikeasti uusi, onko se hyödyllistä ja kestääkö se faktantarkastuksen.
Barack Obaman avustajina Valkoisessa talossa työskennelleet Jon Favreau, Jon Lovett, Dan Pfeiffer ja Tommy Vietor tuulettavat poliittisten podcastien maisemaa. Hävyttömän puolueellista ja valtavan asiantuntevaa sanailua. Samaa podcast-perhettä ovat muun muassa ulkopolitiikkaan keskittyvä Pod Save the World ja uutisvuotomainen viihdeohjelma Lovett or Leave it.
Ulkopoliittisen instituutin ilmastoekspertti Antto Vihma ja nationalismitutkija Miika Tervonen päivystivät viime kevään Ylellä. Kahdeksassa jaksossa vastattiin kepeän älylliseen tyyliin joukkoon kysymyksiä, kuten mitä tapahtuu jos kahvi loppuu tai miksi ennen oli paremmin. Podcastit löytyvät Ylen Areenasta ja sopivat hyvin kesälaitumille, sillä aiheet ovat ajattomia.
Tosielämän murhamysteeri nyky-Kiinasta. BBC:n laadukkaasta tuotannossa pureudutaan brittiläisen liikemiehen kuolemaan. Viisiosainen podcast avaa kiehtovalla elämää ja politiikkaa maassa, joka on kokoonsa nähden aivan liian vieras meille eurooppalaisille.
Politbyroo ruotii reippaasti viikon poliittiset otsikot. Hyvälle podcastille kiitollista jännitettä syntyy siitä, että Sini Korpisen ja Matti Parpalan tausta on kokoomuksessa, Juha Töyrylän demareissa. Kritiikkiä lentää tasapuolisesti joka suuntaan, eniten keskustelijat kuittailevat omilleen. Poliittinen uutinen nahistuu nopeasti, joten nauti tämä podcast tuoreena.
Kuuntelemalla kesäkuussa alkanutta Valtuustoa pidät itsesi päivitettynä pääkaupungin kuntapolitiikasta. Siinä valtuutettu Silvia Modig (vas) ja varavaltuutetut Laura Rissanen (kok) ja Hannu Oskala (vihr) käyvät etukäteen läpi niitä asioita, joista Helsingin valtuusto päättää. Opettavaisimmillaan Valtuusto muistuttaa yläasteen yhteiskuntaopin kirja. Sekin on hyödyllistä, mutta kaikkein parasta on, kun keskustelijoille tulee erimielisyyttä. Kovin usein sitä ei Helsingin kaupunkipolitiikassa synny.
podcast 
Tweet